Ga naar Content
Noord-Holland

Geen gedwongen chemo voor zieke David (12)

11 juli 2017, 12.26 uur · Aangepast 11 juli 2017, 13.03 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Het 12-jarige kankerpatiëntje David dat zichzelf niet verder tegen zijn ziekte wil laten behandelen, hoeft definitief geen gedwongen chemokuur te ondergaan. Dit heeft het gerechtshof in Amsterdam vandaag in hoger beroep besloten.

De jongen heeft een hersentumor en heeft zonder behandeling vijftig procent kans op genezing. Bij een vervolgbehandeling bedraagt zijn overlevingskans 75 tot 80 procent. De jongen heeft al eens chemotherapie ondergaan en ziet erg op tegen de bijwerkingen van een nieuwe kuur.

Twijfels
Davids moeder staat achter de beslissing van haar zoon, maar zijn vader, die is gescheiden van zijn moeder, niet. Die stapte daarop naar de rechter om alsnog behandeling af te dwingen. Hij heeft ernstige twijfels bij de constatering die een psychiater deed dat zijn zoontje wilsbekwaam is. De rechtbank in Alkmaar oordeelde toen in het voordeel van David.

Lees ook: Vader kankerpatiëntje (12) doet verhaal: "Als ik kijk naar de statistiek, is mijn keuze snel gemaakt"

De vader liet het er niet bij zitten en ging in hoger beroep. Volgens het hof heeft hij echter te weinig argumenten aangevoerd om de conclusies van de psychiater in twijfel te trekken.