Ga naar Content
Noord-Holland

Vernield Egmonds kunstpaard na reparatie terug naar oude stek: "Ik ben verbijsterd"

4 juli 2017, 18.00 uur · Aangepast 4 juli 2017, 18.31 uur
Door: · Foto: NH

EGMOND AAN ZEE Het vernielde kunstpaard dat afgelopen vrijdag door de gemeente is weggehaald, wordt teruggeplaatst. Het paard komt na reparatie weer te staan bij de ingang van Egmond aan Zee. Over het kunstpaard en z'n locatie zijn de meningen verdeeld in het dorp.

Vrijdag is het kunstpaard dat bij de entree van Egmond aan Zee staat weggehaald. De gemeente, eigenaar van het kunstwerk, had daartoe opdracht gegeven, omdat de vrees bestond dat het verder beschadigd zou worden.

Lees ook: Gemeente haalde Egmonds kunstpaard weg uit angst voor vernieling

Het kunstpaard, onderdeel van de Paardenparade, is meermaals beklad en vernield sinds het er in juli 2016 is neergezet. Twee weken geleden werd het blauwe hondje, wat op de rug van het paard zit, eraf gesloopt. Dat hondje is, ondanks een oproep om het (anoniem) terug te brengen, nog steeds spoorloos. Het paard hield aan de diefstal een flink gat op de rug over.

Lees ook: Egmonds kunstpaard nu roze: "Klaar voor Canalparade"

Het kunstpaard zal worden gerepareerd. Ook het hondje wordt opnieuw gemaakt, laat een woordvoerder van de gemeente aan NH Nieuws weten. Als alles hersteld is wordt het kunstwerk weer teruggeplaatst op de hoek van de kruising Egmonderstraatweg, Sportlaan en Voorstraat. Over de kosten en de duur van de reparatie kon de gemeente nog niets zeggen. 

Vanuit Egmond aan Zee is eerder een oproep gedaan het paard te verplaatsen. Voor de gemeente is een andere plek, ook op verzoek van de kunstenares en dorpsvereniging De Parel, op dit moment geen optie.

Verbijsterd
In Egmond wordt met verbazing gereageerd op het besluit het paard terug te plaatsen. "Ik ben verbijsterd", reageert Rita Koppedraaijer van Hart voor Egmond. "Het is een duidelijk signaal vanuit het dorp, dat het kunstwerk daar niet op de juiste plek staat."

"Het zorgt voor tweespalt in het dorp en dat had voorkomen kunnen worden door het ergens anders neer te zetten waar het wel past. We hadden in samenspraak met de kunstenares een nieuwe plek gevonden, daar komt ze nu kennelijk op terug. Ik vrees dat op deze manier het altijd onrustig blijft rondom het paard", stelt een bezorgde Koppedraaijer.