Ga naar Content

Man (21) gaat Egmonds kunstpaard te lijf met zaag, wordt opgepakt

EGMOND AAN ZEE De politie heeft vanochtend een man aangehouden die het kunstpaard in Egmond aan Zee met een zaag heeft bewerkt.

Dat bevestigt een politiewoordvoerder naar aanleiding van een tweet van de Egmondse wijkagent Maarten van der Molen. "Net voor 8 uur heb ik een man aangehouden voor vernieling van bekende standbeeld", twittert hij vanochtend. "Vond het nodig om met decoupeerzaag erin te zagen."

Lees ook: Egmonds kunstpaard nu roze: "Klaar voor de canalparade"

De woordvoerder laat weten dat de verdachte, een 21-jarige man uit het kustdorp, vanochtend door Van der Molen werd betrapt toen hij dronken op het paard ging zitten. Toen de wijkagent hem wegstuurde, gaf hij daar aanvankelijk gehoor aan.  

Verkeersregelaar
Een verkeersregelaar die ter plaatse was om het verkeer rond de Egmond Wandel Marathon in goede banen te leiden, vertelde de agent dat hij had gezien hoe de weggestuurde man eerder op de ochtend het paard had bewerkt met een zaag.

Kort daarna keerde de weggestuurde man terug bij het paard. Daarop werd hij aangehouden en meegenomen naar het bureau. Hij had een tas met daarin een decoupeerzaag bij zich. 

Roze gespoten
Het kunstpaard, onderdeel van een permanente kunstroute die de gemeenten Alkmaar, Bergen, Heiloo, Schermer en Graft-De Rijp met elkaar verbindt, bleek gisteren volledig roze gespoten. Begin deze maand waren er voor de tweede keer strepen op gezet.

Lees ook: Egmonds paardenbeeld opnieuw beklad door vandalen 

De kosten voor reiniging en reparatie van het kunstwerk rijzen inmiddels de pan uit. Een woordvoerder van de gemeente liet weten dat er enkele duizenden euro's aan zijn uitgegeven. De vernieling van het hondje op de rug van de knol vormde de hoogste kostenpost.

#Egmond Net om 08 uur heb ik een man aangehouden voor vernieling van bekende standbeeld. Vond het nodig om met decoupeerzaag erin te zagen.. pic.twitter.com/qHNhEjEuox

— Maarten vd Molen (@POL_vdMolen) January 22, 2017
Foto: Wijkagent Maarten van der Molen