Ga naar Content

Buurtsurveillance door vrijwilligers in Haarlemse wijk blijkt groot succes

HAARLEM Sinds half februari zijn ze bezig, een groep van ongeveer zeven volwassenen die dagelijks een oogje in het zeil houdt in Boerhaavewijk Noord in Haarlem. "Het gaat veel beter hier", zegt coördinator Paul Broekman.

Een aantal geëxplodeerde brievenbussen tijdens de jaarwisseling vormde de druppel die de emmer deed overlopen. Er moest iets gebeuren want zo kon het niet langer. "Het leken wel granaten", zegt Broekman. 

"We doen het elke dag. Op ongezette tijden zijn we zichtbaar in de wijk", zegt Broekman. Gehuld in een reflecterend geel met blauw vest met daarboven een blauwe pet struinen de hren door de buurt. "Het heeft een heel goed effect, mensen in de buurt vertellen ons ook dat ze het prettig vinden dat wij dit doen", zegt de tweede surveillant Gerard Hameteman.

Drugs
Tijdens hun surveillance duiken de mannen onder meer de bergingen van verschillende flats in, op zoek naar ongeregeldheden. Broekman geeft aan in allerlei hoeken en gaten regelmatig drugs of resten daarvan terug te vinden. 

Lees ook: Dit zijn whatsappgroepen tegen inbrekers in jouw buurt

Wanneer ze ongeregeldheden tegenkomen, noteren ze dit en maken ze direct een foto. "Bewijsmateriaal", zegt Broekman. Drugs of andere gevonden zaken worden overgedragen aan de politie en ook is er goed contact met de verschillende woningbouwverenigingen. Iedereen wordt op zijn verantwoordelijkheid gewezen om zo de leefbaarheid in de wijk te vergroten. 

Aan hun eigen effectiviteit twijfelen de heren niet. Ook voelen ze zich ook nooit onveilig tijdens hun rondes. "We weten dat we elkaar kunnen vertrouwen. Via de portofoon staan we altijd met elkaar in verbinding." 

Whatsapp-groep
Het surveillanceteam is voortgekomen uit een Whatsappgroep. Wijkbeheerder van Elan Wonen Jesse Blok is erg enthousiast over het initiatief en vindt het ook bijzonder dat bewoners in hun vrije tijd de rondes lopen.

Lees ook: Stop de berichtenterreur: 5 regels voor een goede WhatsApp-groep in de buurt

"Een openstaand raampje wordt gemeld, een kapotte lantaarnpaal ook. Daarnaast spreekt het team hangjongeren aan op hun gedrag. Het voorbeeld van de Boerhaavewijk is besproken bij een veiligheidscongres in Haarlem. Daar is besloten het over heel Schalkwijk en misschien wel verder uit te rollen."

Politie
De politie is niet betrokken geweest bij de oprichting van de Whatsappgroep en het surveillanceteam, maar benadrukt wel dat dit soort initiatieven wordt toegejuicht. Hoewel harde cijfers over het succes van de buurtsurveillanten nog ontbreken, is ook de gemeente Haarlem erg blij met de extra ogen. 

Foto: Joost Brandt