Noord-Holland

NL
V

'Regels rond externe inhuur bij Veiligheidsregio aanscherpen'

1 juli 2017, 22.30 uur · Aangepast 1 juli 2017, 23.22 uur · Foto: Fotobewerking NH

HILVERSUM De teugels mogen wel wat strakker aangespannen worden als het gaat om het inhuren van externen bij de veiligheidsregio. Burgemeester Pieter Broertjes wil dan ook kijken naar een nieuwe richtlijn. Dat laat hij de gemeenteraad weten in een brief.

Het inhuren van personeel van buitenaf blijkt een behoorlijke dure kostenpost te zijn. Zo was de Veiligheidsregio 90.366 euro kwijt voor het moeten vervangen van de directeur bij de brandweer. De ingehuurde kracht is een half jaar werkzaam geweest bij het korps, verdiende 186 euro per uur, inclusief BTW. Na afdracht van BTW hield hij 75.000 euro over aan deze klus. Hij werkte daar 81 uur per maand (20 uur per week) voor.

Flexibele schil
Volgens Broertjes, tevens voorzitter van de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek, komt de vergoeding niet uit boven de Wet Normering Topinkomens (WNT). Of dat klopt is overigens de vraag, gezien het beperkt aantal uur dat de plaatsvervangend directeur gewerkt heeft. Er vanuit gaande dat de directeur onder de WNT valt, mocht hij maximaal 144.000 euro verdienen  op basis van een 40-urige werkweek. Ook zegt Broertjes dat het normaal is bij een overheid rekening te houden met een 'flexibele schil' naast de vaste formatie. Dat meldt mediapartner Hilversumsnieuws.

Lees ook: Gemeenteraden fel op dure inhuur externen bij Veiligheidsregio's

"Uiteraard is dat een fors bedrag dat we liever niet hadden uitgegeven", geeft Broertjes toe. "Het gaat immers om gemeenschapsgeld dat primair bedoeld is voor de brandweerzorg, hulpverlening en crisisbeheersing. Maar helaas is externe inhuur nodig bijvoorbeeld als tijdelijk extra capaciteit nodig is bij bepaalde functies, projecten of specifieke kennis of wanneer er sprake is van uitval."

Lees ook: Veiligheidsregio's huren voor miljoenen aan extern personeel in

De burgemeester gaat wel aan de slag, want hij ziet nu een goede aanleiding om de regels rond externe inhuur aan te scherpen en daar ook voor andere verbonden partijen een duidelijke richtlijn voor op te stellen.

NH Nieuws en EenVandaag brachten eerder naar buiten dat de inhuur van externe krachten bij de Veiligheidsregio's enorm duur is. Het gaat om tonnen. In de Gooi en Vechtstreek was de vervanging van een directeur bij de brandweer de duurste extern ingehuurde medewerkers. De regio was wel de enige onderzochte regio, waarbij de kosten voor externe inhuur in 2016 zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren.