Noord-Holland

Gemeenteraden fel op dure inhuur externen bij Veiligheidsregio's

14 juni 2017, 18.00 uur · Aangepast 14 juni 2017, 18.28 uur · Foto: Fotobewerking NH

Whatsapp

Veel Noord-Hollandse gemeenteraden willen opheldering hebben over de inhuur van duur extern personeel bij de Veiligheidsregio's, die grotendeels door belastinggeld van gemeenten worden gefinancierd. Uit onderzoek van NH Nieuws en EenVandaag bleek dat er in drie jaar tijd voor ruim 20 miljoen euro was ingehuurd, en dat is niet goed gevallen bij veel politieke partijen.

Door verslaggevers Joost LammersMaarten Edelenbosch en Kimo Demoed

Met name de gemeenten in de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord roeren zich. Nergens werd zoveel ingehuurd als daar, in totaal voor bijna tien miljoen euro. Eén persoon kreeg zelfs 296.000 euro voor een jaar werk, en bedragen boven de ton zijn geen uitzondering. Juist deze week praten veel gemeenteraden over begroting voor 2018 waarin wordt voorgesteld om voor 900.000 euro te bezuinigen.

Lees ook: Veiligheidsregio's huren voor miljoen aan extern personeel in

'Schandalig'
Zo ook in Medemblik. Siem Zeilemaker van Progressief West-Friesland is duidelijk in zijn commentaar: "Ik ga in ieder geval tegen stemmen morgen en roep alle raadsleden in Noord-Holland op hetzelfde te doen." Dezelfde geluiden komen van Burgerbelang Heerhugowaard: "Deze bedragen zijn in onze ogen “schandalig” als je dit afzet tegen de bezuinigingen op de gewone brandweermedewerkers en –vrijwilligers en de bezuinigingen op kazernes, auto’s en boten."

Gisteren liet Aart Ruppert van VOC Hoorn al voor onze camera weten vragen te stellen aan het college in Hoorn, en daar sluit ook Hoorns Belang zich bij aan. En ook de OK(é) Partij in Koggenland en CKenG in Castricum willen het naadje van de kous weten.

De gemeente Texel gaat volgens Texel-Plaza nog verder. Een woordvoerder zegt dat de gemeente zich bij de Veiligheidsregio tegen de hoge vergoedingen zal uitspreken.

Lees ook: Politiek boos om miljoenen voor inhuur externen bij Veiligheidsregio's: 'te bizar voor woorden'

'Gesmijt met geld'
Maar ook vanuit andere hoeken van onze provincie roert de politiek zich. Zo heeft de SP in Zaanstad vragen van aan het college gesteld: "Niemand die werkt voor een organisatie in eigendom van de overheid of volledig betaald door de belastingbetaler hoeft meer te verdienen dan een minister. Dit valt aan de gewone hardwerkende Zaankanter niet uit te leggen", stelt raadslid Ronald Braam. En in Wijdemeren wil de Lokale Partij Wijdemeren meer weten. Juist in de Gooi en Vechtstreek is gevraagd om juist nog meer te betalen aan de Veiligheidsregio. In Wijdemeren zou dat neerkomen op 120.000 euro per jaar. 

Landelijke onderzoek
Gisteren werd er ook in de Tweede Kamer al gedebatteerd over het onderwerp. Met name GroenLinks en het CDA willen dat de minister optreedt tegen de Veiligheidsregio's. De SP wil ook dat er landelijk onderzoek komt naar alle Veiligheidsregio's 

Whatsapp