Ga naar Content

Uitspraak in zaak aanrander Hoorn: 18 maanden

ALKMAAR De 28-jarige Mohammed M. uit Hoogwoud, die in oktober vorig jaar in Hoorn een 28-jarige vrouw probeerde te verkrachten en zich daarbij haar mobiele telefoon toe-eigende, moet daarvoor achttien maanden de gevangenis in. Zes maanden van de straf zijn voorwaardelijk, bepaalde de rechtbank in Alkmaar vanmiddag.

De zaak rond M. wekte veel beroering. De vrouw spoorde haar aanrander zelf op en stapte met die informatie naar de politie. Die deed er echter maanden over om de man op te pakken. De ophef die daardoor ontstond was voor de Inspectie Veiligheid en Justitie het politieoptreden in de zaak te onderzoeken.

Lees ook: Hoornse vrouw speurt zelf aanrander op: "Ik word nooit meer de oude"

De aanklaagster had twee weken geleden 32 maanden celstraf geëist, waarvan zes voorwaardelijk. M. kreeg ook een meld- en behandelplicht en een drugs- en alcoholverbod opgelegd voor twee jaar, de duur van zijn proeftijd. In die tijd mag hij geen contact zoeken met zijn slachtoffer.

Lees ook: Zaak Hoornse aanranding staat niet op zichzelf: mensen schakelen vaker privérechercheur in

De rechter achtte het bewezen dat M. poogde de vrouw te verkrachten. M. is licht verstandelijk gehandicapt, vond de rechter, maar zou wel volledig toerekeningsvatbaar zijn. Het advies M.'s verstandelijke beperking mee te nemen in de strafmaat, besloot de rechter naast zich neer te leggen. Ook de uitgebreide media-aandacht voor de zaak werd niet meegewogen. 

Foto: