Start van hoofdcontent

WOGNUM

nl

Zaak Hoornse aanranding staat niet op zichzelf: mensen schakelen vaker privérechercheur in

8 juni 2017, 18.32 uur · Aangepast 8 juni 2017, 19.29 uur

WOGNUM De zaak van de Hoornse vrouw die werd aangerand en zelf de dader opspoorde, staat niet op zichzelf. Privérechercheur Gerard Wuite uit Wognum krijgt steeds vaker het verzoek van burgers om politiezaken op te lossen.

"Dat gaat van diefstal en fraude tot zware mishandeling en stalking", zegt Wuite, die kantoor houdt in Zwaag. In de afgelopen tien jaar zag hij een verdubbeling van het aantal strafzaken waar burgers voor bij hem aankloppen. "De frustratie is heel groot bij de burgers. Ze voelen zich niet gehoord door de politie. Helemaal niet als ze de dader bij naam weten te noemen."

Lees ook: Hoornse vrouw speurt zelf aanrander op: "Ik word nooit meer de oude"

Wuite, zelf voormalig politieman, heeft in zijn werk veel contact met de politie. Hij vermoedt dat onderbezetting de oorzaak is van het niet oplossen van sommige zaken. "Dat ligt niet aan de politie, maar aan het beleid in Nederland."

Tijd
De politie zelf ontkent een gebrek aan capaciteit en geeft aan dat gedegen onderzoek naar wettig overtuigend bewijs nu eenmaal tijd kost. "Je zult ook je zaak sterk moeten maken om die verdachte voor langere tijd vast te kunnen zetten. Je moet wel een zaak opbouwen. Dat kost tijd", aldus een woordvoerder.

Hij vervolgt. "Je wilt niet dat iemand na een dag weer op straat staat. Wij zitten ook met bewijs met een zaak. Maar ik snap dat het slachtoffer wil dat iemand meteen vast zit."

abc5media_video_0

NH