Ga naar Content
Noord-Holland

NH Airtime: Deklandingen met de NH90-gevechtshelikopter van de Luchtmacht

20 mei 2017, 10.28 uur · Aangepast 20 mei 2017, 10.39 uur
Door: Doron Sajet · Foto: NH/Doron Sajet

DEN HELDER Ze moeten in staat zijn om tijdens alle denkbare weersomstandigheden op een varend schip te kunnen landen. Vlieger worden van een NH90-gevechtshelikopter word je dus niet zomaar: "Na zes jaar ben je volleerd boordvlieger en kun je in iedere situatie de helikopter op het dek neerzetten."

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Sinds 2010 vliegt de Koninklijke Luchtmacht met de NH90. De toestellen zijn gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder. Vanaf die luchthaven vliegen NH90's af en aan naar patrouilleschip Zr. Ms. Groningen dat voor een trainingsdag met deklandingen voor de kust van Petten ligt.

De Noord-Hollander Wesley moet als NH90-vlieger zijn toestel tijdens deze training talloze keren op het dek landen. "Als je nu om je heenkijkt, zie je een vrij rustige zee. Maar als wij onze missies uitvoeren in het buitenland, waar de zee wel wat heftiger is, moeten wij daarvoor getraind zijn."

Lees ook: NH Airtime blikt terug op de pandagekte op Schiphol

Wesley zit aan boord met provinciegenoot Tim, de zogenaamde TACCO aan boord van de NH90: "Tijdens deklandingen heb ik een monitorende functie, vergelijkbaar met een co-piloot. Ik houd de vlieger in de gaten en kijk of hij zijn taken doet zoals hij ze moet doen."

Anti-piraterij
Naast het trainen voor de Noord-Hollandse kust, wordt er ook gevlogen bij Schotland waar de golven hoog zijn en de zee ruw. Missies in vijandig gebied hebben de mannen ook al gedaan. Wesley: "Zo vliegen wij anti-piraterijmissies voor de kust van Somalië. Als wij wat verdachts zien, treden we op met de bemanning. Daarvoor zijn we bewapend met een machinegeweer en een 'sniper rifle' om piraterij te kunnen stoppen."

NH Airtime
NH Airtime is het luchtvaartprogramma op NH en wordt iedere twee weken op zaterdag na NH Nieuws uitgezonden. Eerdere afleveringen en zeer uitgebreide video's zijn te bekijken op NHAirtime.nl.