Ga naar Content

Timelapse: mega-operatie Kaagbaan op Schiphol nadert einde

SCHIPHOL Graven, kiepen en walsen: al twee maanden zijn Schiphol en bouwbedrijf Heijmans bezig met groot onderhoud aan de 3,5 kilometer lange Kaagbaan. Maar wat gebeurt er nu eigenlijk precies? Om de omvang van de werkzaamheden in beeld te brengen, heeft het bedrijf een timelapse gemaakt.

De mega-operatie begon op 18 maart. Sindsdien zijn zo'n 700 medewerkers met ongeveer 100 machines dag en nacht (in shifts) in touw. Ze vervangen de 225.000 vierkante meter asfalt, installeren ongeveer 1.600 lampen en trekken ongeveer 130 kilometer aan kabels.  

Lees ook: Schiphol sluit Kaagbaan twee maanden voor onderhoud

Ook het gras naast de Kaagbaan wordt onder handen genomen. Om ervoor te zorgen dat het grasland (en de Kaagbaan) niet onder water komt te staan, wordt er drainage aangelegd. Daarnaast wordt de hoofdwaterafvoer, buizen met een diameter van anderhalve meter, volledig vervangen.

Om de modderpoel naast de baan weer om te toveren in een strak gazon, is er zo'n 15.000 kilo graszaad ingeslagen. Hoewel die sprietjes nog niet volgroeid zijn, gaat de baan binnenkort wel weer open. 

Lees ook: Duizend buren lopen over Kaagbaan Schiphol: "Dit is echt kicken"

Zodra de werkzaamheden medio volgende week zijn afgerond, blijft de baan nog tien dagen dicht. In die periode wordt het asfalt geveegd, zodat op 13 juni er weer vliegtuigen overheen kunnen.

Foto: Heijmans