Ga naar Content

Duizend buren lopen over de Kaagbaan van Schiphol: "Dit is echt kicken!"

SCHIPHOL Rondlopen op een van de meest gebruikte start- en landingsbanen van Schiphol, dat klinkt onmogelijk. Maar niet voor duizend omwonenden van de luchthaven. Zij mogen dit weekend een kijkje nemen op de Kaagbaan, die twee maanden lang grondig wordt gerenoveerd.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Het is een gigantische klus die dag en nacht doorgaat: al het asfalt van de Kaagbaan wordt momenteel vervangen. Op en rond de 3500 meter lange baan komt nieuwe verlichting. Vliegtuigen moeten tijdens de werkzaamheden gebruik maken van de overige banen van Schiphol. En dat kan meer geluidshinder voor omwonenden veroorzaken.

"Om die mensen te laten zien wat we aan het doen zijn, hebben we duizend buren uitgenodigd om op de Kaagbaan te komen kijken", zegt Tom Goemans van Schiphol. Volgens organisator Goemans was het maximale aantal aanmeldingen binnen enkele uren bereikt. Alleen omwonenden van Schiphol konden zich aanmelden.

Veel 'boze' buren komen waarschijnlijk niet op de zogenaamde Kaagbaan Experience af. Een bezoekster uit Sassenheim vertelt dat zij tien jaar geleden veel last had van nachtvluchten, maar dat er sindsdien veel verbeterd is. "Nu is het alleen maar mooi", vindt ze. "Mensen die boos doen komen hier niet naartoe."

Een stel uit De Kwakel is onder de indruk van de werkzaamheden. zo'n zevenhonderd werklieden zijn 24 uur per dag bezig met het vervangen van de asfaltlaag en de verlichting. "Wat geweldig dat als je nu in een vliegtuig zit, dan kun je zeggen, hee wauw, wij hebben erop gelopen!"

Foto: NH / Doron Sajet