Ga naar Content

Zo ziet Bevrijdingsdag eruit in de provincie

NOORD-HOLLAND We vieren vandaag traditiegetrouw de vrijheid met een hoop evenementen en festivals in de provincie.

Bevrijdingspop Haarlem
Bevrijdingspop is vandaag het grootste gratis toegankelijke openluchtfestival van Nederland. Met artiesten zoals de Jeugd van Tegenwoordig, Douwe Bob en Jungle By Night wordt er flink uitgepakt. Dit jaar verwacht Bevrijdingspop weer zo'n 150.000 bezoekers. Het festivalterrein gaat om 11.30 uur open. Bekijk de programmering van het festival op de site van Bevrijdingspop.

Het Vrije Westen in Amsterdam
In het Westerpark in Amsterdam wordt eveneens flink gefeest en gedanst bij het bevrijdingsfestival Het Vrije Westen. Ook hier verzorgen onder andere de Jeugd van Tegenwoordig een optreden. De rappers zijn dit jaar Ambassadeurs van de Vrijheid en treden op in het hele land, dankzij de inzet van helikopters van Defensie.

Lees ook: Het is fris vandaag: "Trek een dikke jas aan"

5 mei-lezing
Om 12.00 uur is de 5 mei-lezing van acteur Nasrdin Dcha voor het provinciehuis in Haarlem live bij NH te volgen. Ook de 5 mei-kinderlezing die wordt gehouden door de 12-jarige Neal de Hoop uit Alkmaar kun je live meebeleven. Aansluitend spreekt minister-president Mark Rutte op Bevrijdingspop, waarna hij het Bevrijdingsvuur ontsteekt.

Running Blind
Het Bevrijdingsvuur wordt door een groep lopers vanuit Wageningen naar Haarlem gebracht. Onder de lopers bevinden zich achttien slechtzienden met hun buddies van Stichting Running Blind. De Zaanse Nyash Karanja overhandigt het vuur om 12.15 uur aan Mark Rutte.

Kleinere festiviteiten
Naast Bevrijdingspop in Haarlem en de vele festivals in Amsterdam, wordt ook op genoeg andere plekken in Noord-Holland de vrijheid gevierd. Dus is Haarlem of Amsterdam misschien net iets te ver of te druk? Bekijk dan hier ons overzicht van de kleinere evenementen en festiviteiten in de provincie.

Foto: ANP / Koen van Weel