Ga naar Content

Rijsenhout in actie tegen gigantisch transformatorstation: "Dorp niet meer leefbaar"

RIJSENHOUT "Weet u al van het transformatorstation dat ze hier vlak voor onze neus willen bouwen?" Deze vraag werd in Rijsenhout de afgelopen dagen veel gesteld. "Het is verschrikkelijk! Dat moeten we niet laten gebeuren."

Een grote groep verontruste Rijsenhouters is een flyeractie gestart om de dorpsgenoten op de hoogte te brengen van de plannen rondom het mega transformatorstation dat er dreigt te komen. Gemeente Haarlemmermeer en stroomleveranciers TenneT en Liander hebben een nieuwe elektriciteitsbron nodig, en hebben dit nu in Rijsenhout voor ogen: vlak buiten de dorpskern bij het 'schelpenpad'.

De Rijsenhouters zien het niet zitten. "Dit is ons enige natuurgebiedje", zegt actievoerder Peter van Veen. "Hier laten we de hond uit, sporten we, en komen we voor onze rust. Nu willen ze hier een transformatorstation bouwen van tien voetbalvelden groot, dat een brommend monotoom geluid maakt, straling geeft, slecht voor de gezondheid is en bovendien heel lelijk is."

De regio is in trek bij datacenters en glastuinbouwers en daarvoor is de komende jaren meer elektriciteit nodig.

Alternatieve locaties
Tennet laat weten meerdere locaties in de regio te hebben onderzocht. Zo werd er gekeken naar het milieu, de technische mogelijkheden en de wetgeving. Volgens de bewoners is dit vooral de goedkoopste optie. "Met de leefbaarheid voor het dorp is in ieder geval geen rekening gehouden", zegt Monique Damen van de dorpsraad. "Het draait alleen maar om geld", aldus Peter van Veen.

Lees ook: Dorp op de bres tegen komst transformatorstation

Andere locaties zijn volgens de bewoners veel geschikter, zoals een locatie bij het rangeerterrein tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep. "Hier heb je géén bebouwing en geen dorp dat in opstand komt. Volgens TenneT is het technisch ingewikkelder, maar dát klinkt oplosbaar!"

TenneT laat weten dat de locatie bij Rijsenhout de voorkeur heeft 'omdat de netwerkbedrijven hun taken tegen zo laag mogelijke maatschappelijke kosten dienen uit te voeren'.

'Stroom en zekerheid'
De gemeente zegt nog om de tafel te zitten met TenneT en benadrukt dat nog niets definitief is. "TenneT heeft deze locatie als het meest geschikt aangemerkt, dat is puur uit hun onderzoek gebleken", zegt wethouder Adam Elzakalai. "Verdere procedures moeten nog starten. Als gemeenteraad kunnen wij het nog afkeuren."

Op de vraag of de wethouder, als vertegenwoordiger van het volk, iets voor de bewoners kan en moet betekenen, antwoordt Elzakalai: "Wat ik kan betekenen is dat er stroom en zekerheid is. Wel is van belang dat de zorgen door TenneT gehoord worden."

Geen vertrouwen
De bewoners hebben echter weinig vertrouwen in de woorden van de gemeente en zijn gefrustreerd dat de wethouder naar TenneT wijst. "Ze komen niet voor ons op. Het lijkt allemaal al beklonken", zegt Peter van Veen.

Vorige week werden grondproeven uitgevoerd door TenneT in het weiland. Bewoners zeggen van alle kanten signalen te krijgen dat het plan doorgevoerd gaat worden. De wethouder ontkent dit. Volgens TenneT ging het hier om een 'detectieonderzoek naar niet gesprongen explosieven'.

'Afvoerputje van de gemeente'
We worden het afvoerputje van de gemeente", zegt bewoner Pieter Boll. "Ze trekken zich niets van de bewoners aan. "Ongelooflijk dat de gemeente ons dit echt aan wil gaan doen", reageert een vrouw bij de tennisclub. Een ander reageert: "Rijsenhout is niet meer leefbaar als dit plan doorgaat. Ik denk dat veel mensen het dorp zullen verlaten."

abc5media_video_0

Foto: NH beeldbewerking