Ga naar Content

Dorp op de bres tegen komst transformatorstation

RIJSENHOUT Grote zorgen in Rijsenhout rondom de komst van een transformatorstation. Het lijkt al beklonken en de inwoners van het dorp voelen zich op geen enkele manier gehoord door hun gemeente. Ze laten het er echter niet bij zitten.

Het wordt een enorm transformatorstation, dat de gemeente Haarlemmermeer en stroomleverancier Tennet aan de rand van de dorpskern voor ogen hebben. De regio is in trek bij datacenters en glastuinbouwers en daarvoor is meer elektriciteit nodig.

"Ik heb het uitgerekend, tweehonderd bij driehonderd meter, dat is meer dan tien voetbalvelden", aldus Rijsenhouter Peter van Veen. "En dat komt dan hier met allemaal grote installaties te staan om stroom om te zetten."

Van Veen vreest niet alleen voor de veiligheid en gezondheid van de Rijsenhouters, maar ook voor de algehele uitstraling van het dorp. "Het wordt een soort industrieterrein", zegt hij. "Wij worden straks het afvoerputje van de Haarlemmermeer."

Bezorgde bewoners
Ook andere bewoners spreken zich uit over de situatie. "Ze trekken zich niets van de bewoners aan", aldus een man. Een andere bewoonster zegt: "We hebben altijd een vrij uitzicht gehad, al vijftig jaar. We hebben er vanalles aan gedaan om het tegen te houden, maar toch gaat het gewoon door."

Van Veen is nog strijdbaar. "Dit gaat niet gebeuren, niet hier. We zijn bereid om overal over mee te denken, maar niet op deze plek."

abc5media_video_0

Foto: NH beeldbewerking