Ga naar Content
Alkmaar

Straat bedolven onder duivenpoep: "We laten het niet zomaar over ons heenkomen"

19 april 2017, 17.03 uur · Aangepast 17 juni 2023, 13.19 uur
Door: Redactie · Foto:

EGMOND AAN DEN HOEF De zomer komt eraan, maar de bewoners van de Prins Bernhardlaan in Egmond aan den Hoef kijken er niet echt naar uit. Een grote groep duiven verpest hun woongenot.

De bewoners hebben te kampen met grote overlast door de dieren, die daken, balkons en tuinen compleet onderpoepen. Anders dan meeuwen, die alleen tijdens het broedseizoen voor overlast zorgen, zijn de duiven er het hele jaar. De stank is niet te harden, legt een bewoner uit aan NH Nieuws. "Het dakraam zit onder de poep. De zolderkamer gebruiken we niet, want het is niet te doen."

Lees ook: Zo voorkom je dat er kilo's duivenpoep op je balkon terechtkomen

Hij woont sinds twee jaar met zijn gezin in de straat, maar heeft nog nooit lekker van zijn balkon kunnen genieten. "Ze komen de tuin in of zitten op het balkon en poepen de boel helemaal onder. En ook als ze overvliegen, ben je niet veilig." Daarnaast vreest hij voor lekkage, omdat de dakgoten om de haverklap vol met uitwerpselen liggen.

Luchtbuks
Maar wat de bewoners ook doen om de beesten te verjagen, ze wijken niet. "We hebben pennen en nepkraaien op het dak geplaatst, geluidsboxen met hoge tonen neergezet, maar niets helpt. Ze gaan gewoon zitten. Alleen de luchtbuks hebben we nog niet geprobeerd."

Lees ook: Haarlem geeft inwoners subsidie in strijd tegen meeuwenoverlast

Voor de bewoners is de maat daarom vol. Maar bijstand van de gemeente krijgen ze niet. "Ze reageren gewoon niet of ze zeggen dat het probleem bij de bewoners ligt. Maar wij kunnen hier niet tegenop, want de duiven planten zich razendsnel voort. Sommige buurtbewoners laten het maar over zich heen komen, maar wij niet."

De gemeente Bergen geeft aan niets te doen aan de overlast, omdat het op particulier terrein gebeurt. Duiven vallen in dezelfde categorie als ratten, aldus een woordvoerder. Bewoners kunnen hier een gespecialiseerd bedrijf voor inschakelen.