Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlem geeft inwoners subsidie in strijd tegen meeuwenoverlast

28 maart 2017, 15.56 uur · Aangepast 28 maart 2017, 16.50 uur
Door: · Foto: NH

HAARLEM De gemeente Haarlem probeert met subsidies haar inwoners aan te moedigen om maatregelen te treffen tegen meeuwenoverlast.

Jaarlijks wordt Haarlem geteisterd door een ware meeuwenplaag wanneer eind maart, begin april het broedseizoen van de dieren begint. De gemeente heeft nu besloten om de bewoners tegemoet te komen door maximaal 350 euro te vergoeden van de kosten die worden gemaakt om de dieren van daken van woningen te weren. 

Lees ook: Wat kan je zelf doen tegen krijsende meeuwen? Vier tips

Volgens de gemeente is de beste meeuwenwering het (laten) aanleggen van vogelnetten en vogelpinnen. De kosten hiervoor bedragen tussen de 300 en 800 euro. De gemeente vergoedt hiervan maximaal 350 euro.

Wanneer een meeuw al een nest heeft gebouwd, dan kunnen de eieren ondergedompeld worden in biologische olie. De olie sluit de gaatjes in de schaal van het ei af, waardoor er geen zuurstof meer binnenkomt. Dit dompelen moet zo snel mogelijk gebeuren nadat de eieren zijn gelegd, nog voordat de vrucht zich begint te ontwikkelen tot een kuiken, want alleen dan is het een diervriendelijke methode. De eigen bijdrage hiervoor is 25 euro, de rest wordt door de gemeente betaald. 

Gecertificeerd bedrijf
Voorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat de meeuwenwering wordt aangebracht door een gecertificeerd, door de gemeente aangewezen, bedrijf. Ook het dompelen van de eieren in olie mag alleen door dat bedrijf worden gedaan. 

Lees ook: Buurt verjaagt meeuwen op originele wijze

Inwoners van de stad zijn de laatste tijd zelf ook creatief bezig geweest om te voorkomen dat meeuwen in hun buurt nestelen. Zo hebben de bewoners van de Kleverparkbuurt de daken van hun woningen versierd met vlaggetjeslijnen. Het geluid van de wapperende vlaggetjes moet de meeuwen afschrikken. 

Op de website van de gemeente Haarlem lees je hoe je subsidie kunt aanvragen.