Noord-Holland

Nieuwe A9 open: eerste auto's over de snelweg

10 april 2017, 09.44 uur · Aangepast 10 april 2017, 11.35 uur

BADHOEVEDORP Een bijzondere dag voor Badhoevedorp. De snelweg die hun dorp in tweeën spleet, is voorgoed weg. De nieuwe A9, die is omgelegd, is vanmorgen geopend.

Om 5 uur vanmorgen gingen de eerste auto's over de gloednieuwe snelweg. Door de snelweg om het dorp heen te leggen, neemt de geluidsoverlast voor omwonenden af en verbetert de luchtkwaliteit. De omlegging zorgt ook voor minder files, waardoor Schiphol en de regio Amsterdam beter bereikbaar zijn.

'Eindelijk weg'
Afgelopen vrijdag werd de oude A9 afgesloten. Dit weekend werd er hard gewerkt om de verbindingswegen op de nieuwe weg te laten aansluiten. Vanmiddag om 13.00 uur is de officiële opening. 

Lees ook: NH Blikt terug op 2016: 84-jarige actievoerder krijgt na 60 jaar z'n zin

Dat is een bijzonder moment voor Rijkswaterstaat, maar ook zeker voor Piet Bouwhuis, de Badhoevedorper die jarenlang streed om de snelweg uit zijn dorp te halen. "Ik zou het nieuwe wegdek wel willen zoenen", zegt hij stralend.

In 1962 kwam de snelweg in zijn voortuin te liggen. Samen met zijn actiegroep SnelWegErmee heeft hij ervoor gestreden om de A9 uit het dorp te halen. "Dit is de kroon op mijn levenswerk."

Lees ook: De A9 een heel weekend dicht: dit moet je weten

NH Special 
Om 17.45 uur wordt er bij NH een portret van Piet Bouwhuis uitgezonden: 'De strijd om de A9'.