Ga naar Content

Hete Hangijzers: Meneer Eelman (88) van Texel 'gebannen' wegens ontbreken verpleeghuis

DEN BURG Negen Texelaars verblijven momenteel noodgedwongen in verzorgingshuizen op het vasteland, onder wie de dementerende man van Neeltje Eelman (88). De ouderen hebben intensieve verzorging nodig en daarvoor is geen plek op het eiland. "Het kan ons allemaal overkomen en waarom regelen we dat niet op tijd. Het moet kunnen."

Zorgcorporatie Texel Samen Beter heeft bij de gemeente aangedrongen snel maatregelen te nemen om te voorkomen dat nog meer oude Texelaars noodgedwongen naar 'de overkant' moeten. Schrijnend en onnodig, vindt Rikus Kieft van de organisatie: "De overkant is een schrikbeeld voor veel Texelaars. Je bent uit je sociale netwerk. Men wil gewoon op het eiland zelf de zorg krijgen die nodig is."

Lees ook: Ouderenzorg onder zware druk op Texel

Mevrouw Eelman reist een paar keer per week van Den Burg naar Schagen. Haar dementerde man (88) is met spoed opgenomen op een gesloten afdeling. Ze vindt het erg zwaar dat ze niet zomaar even langs kan bij haar man. "Anders stap je op de fiets en nu ben je een halve dag kwijt. Op Texel loopt er ten minste nog eens iemand bij hem binnen. Dat heb je hier niet." 

Morele taak
Stichting Omring wil de huidige verpleeghuizen verbouwen en nieuwbouw realiseren in Den Hoorn. Dat levert op den duur ruim zestig extra plekken op. Op korte termijn is dat geen oplossing, weet ook wethouder Hennie Huisman van gemeente Texel. "Mensen blijven zolang mogelijk thuis wonen en we helpen daar waar het kan."

Texel Samen Beter neemt daarmee geen genoegen en wil dat de gemeente meer doet dan wettelijk verplicht is. "Het is een morele taak om dat voor Texelaars te regelen."

Initiatief van eilanders
Wethouder Huisman herinnert aan het eerste verpleeghuis op Texel dat in de jaren '60 is opgericht op initiatief van de eilanders zelf. "Ik hoop dat er weer zo'n soort initiatief ontstaat en dat wij als gemeente kunnen helpen."

Voor de man van mevrouw Eelman die nu in Schagen zit, komen nieuwe plannen op Texel waarschijnlijk te laat. "Het is net hoe het met hem gaat. Ik heb er weinig hoop op."

Foto: