Ga naar Content

Hete Hangijzers: Ouderenzorg onder zware druk op Texel

DE COCKSDORP De druk op de ouderenzorg op Texel blijft onverminderd hoog. Vooral voor dementerende ouderen die speciale zorg nodig hebben, is steeds vaker geen plek meer op het eiland door gebrek aan opvang. Hoe ver strekt de arm van de Haagse politiek om, met de komende verkiezingen in aantocht, een oplossing te vinden? "Zo verdrietig als je op deze manier als Texelaar noodgedwongen je eiland moet verlaten."

De Cocksdorp op Texel: verder verwijderd van Den Haag kom je niet in Noord-Holland. Als de afstand - 152 kilometer - zo groot is, lijkt de interesse in de Haagse politiek misschien ver te zoeken, maar niets is minder waar. De verpleegzorg op Texel staat onder druk door vergrijzing en bezuinigingen van het rijk. Oud worden op Texel willen ze wel in De Cocksdorp: "Ja, ik wil hier wel 100 worden op Texel. Dat is mijn grootste wens."

Naar de 'overkant'
Neeltje Eelman uit Den Burg heeft twee weken geleden haar dementerende echtgenoot naar een verpleeghuis in Schagen gebracht. Het ging niet meer thuis, nadat haar 88-jarige man was gevallen. "Dan word je plotseling voor de keuze gesteld en wat moet je dan? Ik vind het zo erg. Als je je hele leven al op Texel hebt gewoond en dat je dan na 88 jaar toch nog naar de 'overkant' moet, omdat er geen plaats is."

Zo jammer
Op Texel groeit de wachtlijst alleen maar voor een plek in een verpleeghuis. "Verdrietig en herkenbaar", zegt Roelie Bakker die jaren in de Texelse politiek heeft gezeten en met ouderen heeft gewerkt. Het probleem speelt al jaren en nog steeds is er geen oplossing. "Het is bijna niet te doen als je 80 bent en je moet van Texel naar bijvoorbeeld Medemblik om je partner op te zoeken. Zo jammer dat het altijd weer om geld gaat. We hebben hier een liefdevol verpleeghuis, maar door geldgebrek zijn er te weinig bedden."

Stichting De Omring laat weten dat er meerdere plannen zijn om het aantal zorgplekken op Texel voor dementerende ouderen en ouderen die speciale zorg nodig hebben uit te breiden.

Foto: NH / Jurgen van den Bos