Ga naar Content

Vrijwilligers brengen duizenden walvisbotten in kaart voor Ecomare: "Dit lijkt wel een basaltkei"

DE KOOG Zeehondenopvang Ecomare op Texel krijgt een bijzondere verzameling walvisbotten. Het gaat om duizenden wervels, schedels en andere resten van walvissen, die liggen opgeslagen in een schuur. Vrijwilligers zijn de komende tijd druk bezig de botten in kaart te brengen.

Een schuur even buiten De Koog staat vol stellingen met fossielen en jongere resten van walvissen als bruinvissen, dwergvinvissen en beloega's. Het meeste is door Noordzeevissers opgevist bij Zeeland en in de afgelopen tientallen jaren bijeen gebracht door Adrie en Ineke Vonk. Zij doen de collectie over aan Ecomare.

Conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare is erg blij met de resten. Terwijl hij een fossiel bot omhooghoudt, vermoedelijk een tongbeen van een bruinvis, zegt hij: "Het is een enorme verrijking voor onze collectie. Wij willen heel graag dat het op Texel blijft." 

Basaltkei
Om de duizenden botten in kaart te brengen heeft de zeehondenopvang daarom een grote groep vrijwilligers aan het werk gezet. Zij krijgen van alles aangereikt en archiefkaarten worden nauwkeurig ingevuld. Veel botten zijn herkenbaar als wervel of schedel, maar soms slaat de twijfel toe. "Wat hebben we in onze handen? In ieder geval iets heel ouds. Het is vaak niet compleet en dit staartbeen lijkt meer op een basaltkei."

Lees ook: Bultrug gespot in Den Helder

Vrijwlliger Bart Weijdt heeft zich aangemeld als vrijwilliger om meer over walvissen te leren. "Laatst hadden we de bultrug in de haven van Den Helder en vorig jaar die vijf gestrande bulruggen op Texel. Ik heb wel even op internet gekeken of je geen ziektes kan krijgen van de botten. Dat is gelukkig niet het geval."

Over een jaar moeten de botten in kaart zijn gebracht en zal Ecomare een deel van de collectie tentoonstellen.