Ga naar Content

VIDEO: Bultrug gespot in haven Den Helder

DEN HELDER In de haven van Den Helder zwemt een bultrug. Het dier is vanochtend gespot door meerdere nieuwsgierige kijkers.

Jolanda Meerbeek, hoofd dierzorg bij SOS Dolfijn, bevestigt dat het inderdaad om een bultrug gaat. Zij roept mensen die dat eventueel van plan zijn op om níet met een boot dichtbij de bultrug te gaan varen. "Daar help je het dier echt niet mee. De kans bestaat dat de bultrug dan paniekerig, bang of gedesoriënteerd raakt. Het kan zomaar zijn dat -ie zich dan klemzwemt of tegen de kant op botst."

Lees ook: VIDEO: Bultrug voor Noord-Hollandse kust laat springkunsten zien

Daarom is het van groot belang dat het dier zoveel mogelijk met rust wordt gelaten. Dan is de kans het grootst dat de bultrug zelf weer de 'uitgang' vindt, legt ze uit. "Hij is er ook zelf in gezwommen, dus wij verwachten eigenlijk dat -ie er zelf ook wel weer uitkomt."

Lees ook: Weer een bultrug voor de Noord-Hollandse kust

Het is de afgelopen jaren met enige regelmaat voorgekomen dat er voor de (Noord-Hollandse) kust een bultrug is gesignaleerd. Eind januari van dit jaar gebeurde dat voor het laatst toen er eentje bij Castricum werd gezien. 

We hebben een bultrug op bezoek bij de Marine. Welkom!#denhelder #bultrug #defensie #waarneming pic.twitter.com/9kFb0yAfuU

— MarineGV (@MarineGVtweets) 27 februari 2017