Ga naar Content
Noord-Holland

NH Airtime: De Jetstream 32 van AIS Airlines

18 maart 2017, 15.50 uur · Aangepast 18 maart 2017, 23.31 uur
Door: · Foto: NH/Doron Sajet / AIS Airlines

LELYSTAD KLM, Transavia, TUI Nederland en Corendon Dutch Airlines. Het zijn de vier Nederlandse luchtvaartmaatschappijen die bijna iedereen wel kan opnoemen. Maar deze keer laat NH Airtime je kennismaken met een nog niet zo heel bekende airline van eigen bodem: AIS Airlines.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

AIS Airlines opereert vanuit Lelystad Airport, heeft een eigen vliegschool en bezit 10 Jetstream 32's voor voornamelijk zakelijke vluchten in landen zoals Duitsland, Zweden en Kroatië.

Lees ook: Op zoek naar de spectaculaire gloed van het Noorderlicht

De British Aerospace Jetstream biedt plaats aan 19 passagiers, heeft in tegenstelling tot veel vergelijkbare toestellen - zoals de Beechcraft 1900 - een drukcabine zodat hij veel hoger kan vliegen, maar heeft geen autopilot. AIS-oprichter Arend van der Meer is zelf ook Jetstream-piloot: "Het is een moeilijke machine om te vliegen, maar als je dit toestel kan vliegen, kan je eigenlijk alles vliegen."

Eagle Air uit IJsland
Alle beroepspiloten moeten gedurende hun hele carrière om de zoveel tijd de vliegsimulator in om bijvoorbeeld noodsituaties te oefenen. Dat moeten de vliegers van de Jetstream ook. AIS heeft een eigen Jetstream-simulator. En wat blijkt, hij is de enige ter wereld die voor beroepstraining gecertificeerd is.

Er komen Jetstream-piloten vanuit de hele wereld naar Lelystad Airport om te trainen. Zo waren er bij het bezoek van NH Airtime vliegers van het IJslandse Eagle Air aanwezig voor een 12-daagse training.

NH Airtime
NH Airtime is het luchtvaartprogramma op NH en wordt iedere twee weken op zaterdag na NH Nieuws uitgezonden. Eerdere afleveringen en zeer uitgebreide video's zijn te bekijken op NHAirtime.nl