Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Begin gemaakt met aanleg herinneringsbos MH17: iedere boom 'een gestolen leven'

18 maart 2017, 14.22 uur · Aangepast 18 april 2017, 16.42 uur

VIJFHUIZEN Nabestaanden van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, waarbij op 17 juli 2014 298 mensen omkwamen, zijn vanochtend bij Vijfhuizen begonnen met de aanleg van het herinneringsbos van het Nationaal Monument MH17.

Voor elk van de 298 slachtoffers van de vliegramp wordt een boom geplant. De boom voor de omgekomen piloot van Malaysia Airlines werd vanochtend als eerste geplant.

Andere nabestaanden komen vandaag zelf ook naar de plek om de rest van de bomen te planten en ook volgende week worden nog bomen neergezet.

Lees ook: Noord-Hollandse slachtoffers MH17 leven voort in sierappelbomen en pluimessen

De aanleg van het bos werd zaterdag voorafgegaan door een korte ceremonie die werd bijgewoond door minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), de ambassadeurs van Maleisië en Australië en de topman van Malaysia Airlines.

Lees ook: Monument MH17 komt vlakbij Schiphol in Vijfhuizen

Minister Koenders stelde nog steeds niet te kunnen bevatten dat vlucht MH17 werd neergehaald. Volgens hem symboliseert elke boom 'een gestolen leven'. "Ik hoop dat er met dit Herinneringsbos ook ruimte komt voor iets anders", sprak de minister de nabestaanden toe. "Sprankjes nieuw licht, dat door de takken van deze 289 bomen weer zonnestralen zullen schijnen op de paden van dit bos, en in al die levens die zo tragisch veranderd zijn." 

Zwarte tijd
Bij de Hoofddorpse Roel Risah en zijn familie brak er na die 17e juli van 2014 een zwarte tijd aan. Roel plant vandaag een boom voor zijn zus Daisy en haar man René. 'Emotioneel', noemt Roel het moment. "Je mist ze nog elke dag. Het is een beladen.'

Roel had een sterke band met zijn zus en is erg blij met het herinneringsbos. "Het wordt een fijne plek om te herdenken, om te rouwen. Ik denk dat ik hier graag kom, zeker als straks alles in bloei staat."

Lees ook: Financiële problemen MH17-monument

Omdat de stichting zo'n 200.000 euro tekortkomt, riep initiatiefnemer Sjaak de Ligt via NH iedereen op te doneren. Hij maakt zich vooral zorgen over de kosten voor het onderhoud op lange termijn.  

"Het doet ons veel pijn. Het wordt een prachtige plek voor iedereen, maar het moet ook een prachtige plek blíjven. Als we het geld niet bij elkaar krijgen, zal het verslonzen." Het Nationaal Monument MH17 wordt op 17 juli officieel onthuld, precies drie jaar na de ramp. 

abc5media_video_0