Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Noord-Hollandse slachtoffers MH17 leven voort in sierappelbomen en pluimessen

11 maart 2017, 14.15 uur · Foto: Stichting Nationaal Monument MH17

VIJFHUIZEN De Stichting Nationaal Monument MH17 heeft gisteren bekendgemaakt welke bomen in Park Vijfhuizen aan welke slachtoffers van de ramp zijn gekoppeld. De Noord-Hollandse slachtoffers worden herdacht met onder meer sierappelbomen en pluimessen.

De 298 bomen - voor ieder slachtoffer één - moeten tezamen een bos vormen waar de herinnering aan de slachtoffers levend wordt gehouden. "Een groen lint van bomen dat samenbindt en dient als oase van bezinning, troost en hoop", beschrijft de stichting op haar website het doel.

Lees ook: In memoriam: de Noord-Hollandse slachtoffers van de MH17-ramp

In december vorig jaar is een begin gemaakt met de aanleg van het park, aan de rand van het dorp Vijfhuizen. Volgende week zaterdag komen nabestaanden naar het park om de de bomen te planten. Het is de bedoeling dat het herinneringsbos op 17 juli, drie na de ramp, wordt geopend. 

Lees ook: Het verdriet van Noord-Holland in acht portretten

Het bos zal bestaan uit verschillende soorten bomen, die worden omringd door zonnebloemen. Slachtoffers uit dezelfde families worden herdacht met dezelfde soort bomen, die - vanzelfsprekend - naast elkaar worden geplant. 

Sierappelbomen
Zo zullen er voor de Haarlemse familie Marckelbach-Van Veldhuizen in het zuidelijk deel van het bos vijf sierappelbomen (boomnummer 71 t/m 75) worden geplant. De vier omgekomen leden van gezin Gunawan uit Amstelveen worden herdacht met pluimessen (boomnummer 166 t/m 169).

Bekijk hier welke namen aan welke bomen zijn gekoppeld en waar de bomen in het park worden geplant.