Ga naar Content
Noord-Holland

Zeldzaam bot aangespoeld op strand van Texel: "Een topvondst"

9 maart 2017, 11.06 uur · Aangepast 9 maart 2017, 21.30 uur
Door: · Foto: Ecomare

TEXEL Het is een topvondst, juicht conservator Arthur Oosterbaan van Ecomare. Hij heeft het over een vreemd gevormd bot dat deze week op de strandvlakte De Hors op Texel is gevonden.

"Zoiets maakt mijn dag meteen goed", vertelt Oosterbaan aan NH over de vondst. Het bot werd tijdens het hardlopen gevonden door Ecomare-medewerker Herman Ploeger en zijn vriendin. Ze namen het mee, lieten het aan de bioloog Oosterbaan en zijn collega Pierre Bonnet zien en wat bleek? Ze hadden het buikschild van een dikkopschildpad gevonden. 

Dat is héél bijzonder, legt Oosterbaan uit. Het komt bijna nooit voor. Oosterbaan: "Sinds mensenheugenis zijn er in Nederland überhaupt maar een stuk of tien zeeschildpadden gevonden. Dat waren dan hele dieren, geen losse botten. Van losse botten zijn er tot nu toe maar twee of drie gevonden."

Lees ook: Bijzondere vis spoelt aan op Texel

Dat dat nu wel het geval is, komt volgens hem doordat deze zeeschildpadden hun terrein naar het noorden lijken uit te breiden. "Ze komen veel meer voor in het zuidwesten van Europa. Ze leggen hun eieren op stranden in warmere streken, onder andere rond de Middellandse Zee."

Lees ook: Zeldzame mosselbanken in Texels natuurgebied

Oosterbaan schat in dat het bot waarschijnlijk 150 jaar geleden is aangespoeld. Het lag niet op het centrale deel van de zandvlakte, maar aan de rand. Vandaar dat het niet eerder is aangetroffen, vermoedt hij. Zijn collega Herman, de eerlijke vinder, heeft het aan Ecomare geschonken. Oosterbaan heeft goed nieuws voor ouders die een leuk uitje willen ondernemen met hun kinderen. "Goede kans dat we het in de meivakantie in de hal tentoonstellen." 

Foto: Ecomare