Ga naar Content
Noord-Holland

Zeldzame mosselbanken in Texels natuurgebied

2 februari 2017, 12.41 uur
Door: · Foto: Ecomare/Pam Lindeboom

TEXEL Wie op of rond de Waddeneilanden naar mossels zoekt, vindt ze doorgaans alleen aan de zuidkant, in de Waddenzee. Toch blijken de schelpdieren zich ook uitstekend te vermaken aan de Noordzeekant, in natuurgebied de Slufter om precies te zijn.

Die opmerkelijke constatering deed Ecomare-medewerkster Pam Lindeboom. In de geul waarin water vanuit de Noordzee het natuurgebied instroomt, liggen momenteel drie mosselbanken. Het zwarte goud wordt vaker aangetroffen op de pieren rond het eiland, maar zijn niet eerder in de geul gezien.  

Mossellarven vestigen zich het liefst op plekken waar veel voedsel voorhanden is. Zodra de jonge mossels zich met draden vasthechten aan stenen, schelpen, de bodem en elkaar vormen ze mosselbanken. 

Laagwater
Dat de mosselbanken niet eerder zijn opgevallen, heeft te maken met de waterstand. "Ze blijken alleen zichtbaar als je er precies op het goede moment bent, rond laagwater", schrijft Ecomare op haar website. "Op andere tijden liggen de mosselen onder water en zie je er niets van."