Ga naar Content
Noord-Holland

Haven Den Helder is prima restaurant voor bultrug

28 februari 2017, 14.31 uur · Aangepast 28 februari 2017, 15.52 uur
Door: · Foto: Sebastiaan Koot

DEN HELDER De bultrug die rondzwemt in de haven van Den Helder heeft die plek mogelijk uitgekozen in zijn jacht op voedsel. Volgens Jolanda Meerbeek van SOS Dolfijn is het aannemelijk dat daar veel vis zit en dat dat de reden is dat de bultrug er is gespot.

Het dier werd gisterochtend voor het eerst gezien in de Marinehaven. Sindsdien komen er steeds meer mensen naar de haven om de walvis met eigen ogen te bekijken. Volgens Jolanda Meerbeek maakt de bultrug nog altijd een rustige indruk. "Hij lijkt niet gestresst op dit moment. Maar natuurlijk hopen we dat -ie weer de open zee ingaat."

Het is daarom ook van belang het dier met rust te laten, benadrukt ze. "Dan heeft de bultrug de grootste kans om z'n weg terug te vinden."

Vis in het water
Meerbeek beaamt dat de bultrug niet thuishoort in een 'afgesloten' bassin. Toch hoeft zijn aanwezigheid in de haven niet per definitie slecht uit te pakken. "In feite kiest het dier z'n eigen weg. Niemand heeft 'm gedwongen de haven in te gaan. Hij hoort op open water te zijn. maar voor hetzelfde geld is er nu veel vis in de haven en is -ie daarom hier. Wilde dieren zijn altijd op zoek naar voedsel, dus misschien gaat -ie dat nu ook achterna."