Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Erik van Muiswinkel als mascotte van Koepeluniversiteit: "Maak Haarlem weer jong, snel en hip"

15 februari 2017, 08.15 uur · Aangepast 23 februari 2017, 15.54 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM Onder aanvoering van mascotte Erik van Muiswinkel hebben gisteren een kleine honderd mensen gedemonstreerd vóór de komst van een universitaire opleiding in de oude Koepelgevangenis.

Van verslaggever Geja Sikma

"Niet de eerste associatie bij Haarlem is jong, snel en hip." De Haarlemse cabaretier denkt dat zijn stad een 'boost' krijgt als er een University College in De Koepel komt. 

"Het is de toekomst voor hem", zegt een vader met zijn kleuter op de arm. En ook een opa hoopt dat zijn kleinkinderen een universitaire bacheloropleiding kunnen volgen in de Haarlemse Koepel. Met een fakkel in de hand juichen ze het vurige betoog van Erik van Muiswinkel vanaf het bordes van het stadhuis toe.

Lees ook: 'Koepelgevangenis Haarlem wordt universiteit'

Het plan houdt de gemoederen bezig in Haarlem. Het idee dat Haarlem een universiteitsstad kan worden, maakt de inwoners trots. Maar een deel van de Haarlemse gemeenteraad vindt dat het plan voor een Engelstalige bacheloropleiding niet zonder financieel risico voor de gemeente is.   

Bovendien staan er genoeg ontwikkelaars en architecten te popelen om De Koepel om te toveren van een gesloten bolwerk tot een broedplaats van bedrijfjes, met appartementen of een ander soort onderwijsvorm.

Lees ook: Haarlemse wethouder moet plan universiteit in koepel opnieuw onderzoeken

Maar alleen het plan voor een University College voldoet nu aan de criteria om een voorkeursbehandeling van de gemeente te krijgen. Haarlem koopt dan De Koepel van het Rijk om het direct door te verkopen aan Stichting Panopticon. Donderdag neemt de gemeenteraad een besluit hierover. 

Voor Van Muiswinkel is het geen hogere wiskunde. "Ik geloof dat er best wel een mooi winkelcentum in kan, of een outlet, maar daar zijn er dacht ik genoeg van in Nederland."

NH