Ga naar Content
Noord-Holland

Haarlemse wethouder moet plan universiteit in Koepel opnieuw onderzoeken

26 januari 2017, 23.44 uur · Aangepast 27 januari 2017, 00.59 uur
Door: Geja Sikma · Foto: NH Nieuws / Geja Sikma

HAARLEM De Haarlemse wethouder Jeroen van Speijk gaat beter onderzoeken of de gemeente geen risico loopt bij de vestiging van een universiteit in voormalige gevangenis De Koepel. De gemeenteraad vindt het plan van Stichting Panopticon nu nog niet goed.

Van verslaggever Geja Sikma

Omdat er nog steeds geen concrete steun van een universiteit voor de Engelstalige bachelor-opleiding is, is de meerderheid van de Haarlemse politiek bang dat ze te grote financiële risico's loopt. 

Lees ook: 'Koepelgevangenis Haarlem wordt Universiteit'

De gemeente moet namelijk eerst De Koepel van het Rijk kopen om de universiteitsplannen een kans te geven. Bij een openbare aanbesteding met meerdere project-ontwikkelaars maakt de stichting weinig kans om het beste bod te doen. 

Stichting Panopticon bestaat uit een paar Haarlemmers, met onder andere ook steun van de HBB-Groep en de hogeschool InHolland. Ze hebben de financiering van de huidige prijs voor De Koepel, 6,4 miljoen euro, wel rond. 

De wethouder wil over een paar weken duidelijk hebben hoe de juridische positie van de gemeente is. Dan verloopt ook de deadline van het Rijk voor de aankoop van De Koepel door de gemeente.