Ga naar Content
Noord-Holland

Rapportgegevens 123 leerlingen Oscar Romerocollege op straat

14 februari 2017, 17.55 uur · Aangepast 23 februari 2017, 16.04 uur
Door: · Foto: Google Streetview

HOORN Gegevens van 123 leerlingen uit 5- en 6-VWO van het Oscar Romerocollege in Hoorn, een vestiging van het Taborcollege, zijn afgelopen weekend op straat komen te liggen. Door een administratieve fout zijn de gegevens per ongeluk rondgemaild aan alle leerlingen van het Taborcollege.

Het gaat om rapportgegevens die bestemd waren voor de docenten. De directie heeft alle leerlingen en hun ouders hier gelijk van op de hoogte gesteld en gevraagd de e-mail te verwijderen. Ze hoopten dat hiermee de kous af zou zijn, maar zaterdagmiddag werden de gegevens toch nog openbaar gemaakt. 

Een nog onbekend persoon heeft een website gemaakt en daarop alle gegevens geplaatst. Erica van Langen, rector van het Oscar Romerocollege, baalt enorm van wat er is gebeurd. "Dit wil je niet. We hebben ook gelijk alles op alles gezet om die site uit de lucht te halen."

Lees ook: Leerlingen Taborcollege juichen om titel excellent: "Onze school is de beste"

Aangifte
Na contact te hebben gehad met het hostingbedrijf van de website werd de site op zondagavond uit de lucht gehaald. "We konden het hostingbedrijf vrij snel overtuigen dat er misbruik werd gemaakt van gegevens."

Maandag heeft de school aangifte gedaan bij de politie. "We willen natuurlijk heel graag weten wie hier achter zit, maar wij kunnen niet bij de IP-gegevens van de website. De politie wel", vertelt Van Langen.

Vervelende situatie
De reacties van leerlingen zijn volgens haar wisselend. "Sommigen zitten er niet zo mee, maar anderen wel. Vooral dat de gegevens buiten school bekend werden, vinden ze vervelend."

Van Langen heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat er nog een keer persoonlijke gegevens van leerlingen op de verkeerde plek terecht komen.