Noord-Holland

NL
V

Twee universiteiten steunen plan voor University College in De Koepel

13 februari 2017, 23.04 uur · Aangepast 15 februari 2017, 17.08 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM De Vrije Universiteit en de Open Universiteit hebben schriftelijk toegezegd mee te willen werken aan het opzetten van een University College in Haarlem. Donderdag neemt een zwaar verdeelde gemeenteraad hier een besluit over. Ondertussen zetten veel Haarlemmers allemaal steunbetuigingen op touw.

Van verslaggever Geja Sikma

De verplichte steun van een universiteit in Nederland aan deze nieuwe Engelstalige bacheloropleiding bleef tot vandaag uit, waardoor een deel van de Haarlems politiek er niet meer in gelooft.

Lees ook: 'Koepelgevangenis wordt universiteit'

Eerder haakte de Universiteit van Amsterdam af. De gesprekken met de Vrije Universiteit duurden lang. Maar nu is er in allerijl een steunbetuiging op papier gezet. En ook de Open Universiteit wil nu meedoen.

Aankopen
De gemeente moet De Koepel eerst aankopen van het Rijk, als het de voorkeur wil geven aan deze maatschappelijke invulling van de voormalige gevangenis. Verschillende politieke partijen zijn bang voor een financieel fiasco als het plan voor een Haarlemse universiteit toch niet lukt. Bovendien vindt een deel van de gemeenteraad dat nu ook andere plannen mogen meedingen naar een plek in het karakteristieke pand.

Lees ook: Haarlemse wethouder moet plan universiteit in Koepel opnieuw onderzoeken

Ondertussen komen ook de Haarlemmers zelf in actie. Morgenavond om 18.30 uur wordt er manifestatie met fakkels op de Grote Markt gehouden.

Lees ook: Boze buren De Koepel: "Het is een bloody shame als er geen universiteit in komt"

Bekende Haarlemmers
Naast de directe buren van De Koepel spreken nu ook bekende Haarlemmers als Erik van Muiswinkel, Paul Witteman, Michel Prins, Sandra van Nieuwland en de bandleden van Chef'Special zich uit voor de universiteitsplannen. Ook een paar musea, de Stadsschouwburg & Philharmonie, het poppodium Patronaat, verschillende scholen en veel bedrijven betuigen hun steun.