Ga naar Content
Noord-Holland

Restaureren gestolen schilderijen Westfries Museum flinke klus: "Ik had er een hard hoofd in" 

30 januari 2017, 18.35 uur · Aangepast 30 januari 2017, 18.49 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

HOORN Het was lang wachten maar in oktober vorig jaar was het eindelijk zover. Vijf van de gestolen kunstwerken kwamen terug naar de plek waar ze oorspronkelijk thuishoren. De werken waren echter zeer zwaar beschadigd en amper te redden. 

Restaurateur Ronald de Jager kreeg de bijna onmogelijke taak om ze weer in oude orde te herstellen. De terugkomst van de doeken was voor hem een zeer emotioneel moment. Om nog maar te zwijgen over het moment dat hij ze daadwerkelijk in handen kreeg. "Je merkt dat het heel emotioneel is. Je rolt ze uit een vieze beddensprei en dan komt er zo'n vochtgeur vanaf."

Lees ook: Directeur Westfries Museum over kunstroof: "We moeten filmrechten aan Hollywood verkopen"

De Jager deed zijn best om door de staat van de werken heen te kijken. "Zoals een makelaar dat zo mooi doet bij een huis." Hij legde gelijk de lat hoog en beloofde de directeur van het museum, Ad Geerdink, om ze weer in oude staat terug te brengen.

Momenteel is hij daar druk mee bezig en dat werpt zijn vruchten af. "Knap stuk werk", zegt Geerdink tegen De Jager in het televisieprogramma Recht Uit NH. 

Scheuren en beschadigingen 
Geerdink en De Jager schrokken zich wezenloos toen ze de schilderijen voor het eerst te zien kregen bij de veiligheidsdienst. "We waren meer bezig met de scheuren en de beschadigingen, dan met de afbeelding". Nu Ronald zijn uiterste best doet om de werken te herstellen kun je volgens Geerdink weer zien wat voor een "prachtige schilderijen" het zijn. 

Lees ook: Met gevaar voor je leven geroofde kunst terughalen naar Westfries Museum

De kunstwerken werden op 9 januari 2005 gestolen. De daders waren aanwezig tijdens een huiskamerconcert in het museum. Niet om te genieten van de muziek maar om hun snode plannen in werking te zetten. Ze plakten tijdens het concert alle bewegingssensoren af en één van de daders liet zich vervolgens insluiten. Hij verstopt zich onder de doodskist van een Hoornse zeeheld. Zodra het museum de deuren sloot, hadden ze zeeën van tijd om het museum leeg te roven.  

De hele aflevering van Recht Uit NH is hieronder te bekijken. 

Video #159811