Ga naar Content

Met gevaar voor je leven geroofde kunst terughalen naar Westfries Museum

HOORN Het lijkt een script van een spannende misdaadfilm. Maar helaas is het voor het Westfries Museum de harde werkelijkheid: de kunstroof van 24 schilderijen en antiek zilverwerk uit het museum in 2005.

Tien jaar later, in december vorig jaar, doken de geroofde kunstwerken uit de zeventiende en achttiende eeuw op in Oekraïne. De werken blijken in handen te zijn gevallen van een ultranationalistische gevechtsmilitie dat 5 miljoen vindersloon eist. Een onmogelijk bedrag voor het museum.

Lees ook: Directeur Westfries Museum over kunstroof: "We moeten filmrechten aan Hollywood verkopen"

Doodsbedreigingen
Kunstroofspecialist Arthur Brand onderhandelt met de militieleden uit naam van het Westfries Museum. Hij probeert de schilderijen terug te halen naar Hoorn. En dat is niet zonder gevaar, vertelt Brand in het programma recht uit Noord-Holland. "Er is me wel gezegd door bepaalde mensen, kom voorlopig even niet in Oekraïne, want je kop gaat er buiten het vliegveld al af."

Lees ook: Oekraïense voetbalclubeigenaar was brein achter kunstroof Westfries Museum

Directeur Geerdink van het Westfries Museum vermoedt dat de militie de opbrengst van de schilderijen wil gebruiken om de oorlog te financieren. Hij vergelijkt het met de manier waarop IS aan geld komt. "Met de verkoop van de antiquiteiten. Dat lijkt nu ook in Oekraïne aan de orde te zijn." Toch houdt hij hoop, vertelde hij vorige week in deel 1 van de special over de kunstroof. 

Bekijk deel 2 over de kunstroof vanavond om 18.16 uur in Recht uit Noord-Holland op NH.

Foto: NH Nieuws / Anette Jolink