Start van hoofdcontent

HAARLEM

nl

Boze buren De Koepel: "Het is een bloody shame als er geen universiteit in komt"

23 januari 2017, 15.04 uur · Aangepast 23 januari 2017, 15.25 uur · Door Geja Sikma

HAARLEM "Het is een bloody shame!" Buren van de voormalige Haarlemse gevangenis De Koepel zijn boos dat de Haarlemse politiek twijfelt aan de vestiging van een universiteit in het monumentale gebouw.

Van verslaggever Geja Sikma

Na veel discussies in de wijk rondom De Koepel, lijken de buren nu eensgezind in hun steun voor de komst van een universiteit.

Lees ook: 'Koepelgevangenis Haarlem wordt universiteit'

En het leek in kannen en kruiken. De gemeente zou het monumentale pand kopen van het rijk voor 6,4 miljoen euro en direct doorverkopen aan Stichting Panopticon. Die had de financiering van een Engelstalige bachelor-opleiding al rond. Er is alleen nog steun van een Nederlandse universiteit nodig voor het opzetten van de nieuwe onderwijs instelling.

Lees ook: Geen steun UvA voor college in oude Koepelgevangenis

Nu lijkt een meerderheid van de gemeenteraad niet langer te willen wachten. Bovendien vinden ze het financiële risico voor de gemeente te groot.

De wijkbewoners zijn bang dat als er geen universiteit in De Koepel komt, ze veel slechter af zijn. Albert Diederik: "De hoogste bieder kan een vastgoedontwikkelaar zijn en dan er van alles komen. Hoogbouw, dicht bebouwd, veel parkeren."

Juist met de stichting die een Haarlemse University College wil realiseren, hebben ze veel overlegd over zaken als parkeeroverlast. "Er is geluisterd naar ons, de schetsen zijn aangepast", zegt Diederik. 

Foto: NH/Geja Sikma