Ga naar Content
Noord-Holland

Geen steun UvA voor college in oude Koepelgevangenis

28 oktober 2016, 23.37 uur · Aangepast 28 oktober 2016, 23.52 uur
Door: · Foto: Rein van Lierop

HAARLEM De Universiteit van Amsterdam geeft geen steun aan het opzetten van een University College in de voormalige Haarlemse Koepelgevangenis. Een dergelijke populaire Engelstalige bachelor-opleiding is één van de plannen voor het monument, waar nu nog vluchtelingen worden opgevangen.

Van verslaggever Geja Sikma

Eerder had de UvA wel een intentieovereenkomst getekend met Stichting Panopticum, die het plan heeft ingediend. Maar na intern overleg heeft de universiteit te kennen gegeven niet langer buiten Amsterdam een onderwijs-instelling te steunen.

In het voorjaar van vorig jaar werd duidelijk dat de UvA met veel interne problemen kampt en Jacqueline van de Sande van Panopticum sluit niet uit dat dit met de beslissing te maken heeft. "We balen wel ontzettend, want juist nu is ook bekend geworden dat het Rijk 6,4 miljoen wil hebben voor De Koepel en dat is betaalbaar voor ons."

Het totale bedrag van investering, inclusief restauratie van de oude gevangenis komt dan op 35 à 40 miljoen euro en dat is volgens de berekening van de stichting op te brengen. De University College moet in de plannen onderdeel worden van een groter plan met ook ruimte voor groen, horeca, een hotel en ruimte voor startende ondernemers.

Lees ook: Docenten UvA willen kandidaten college zien

Maar zonder de steun van twee onderwijsinstellingen mag er in Nederland niet een nieuw college begonnen worden. Hogeschool InHolland staat wel achter de Haarlemse University College. "We zijn nu direct in gesprek gegaan met een andere universiteit om de plannen toch rond te krijgen", vertelt Van de Sande.

Tot begin volgend jaar krijgt nu de gemeente de tijd om een keuze te maken. Er zijn ook nog andere plannen voor een nieuwe toekomst van de gevangenis.