Ga naar Content
Noord-Holland

Zwangere vrouwen massaal geweigerd bij Amsterdamse ziekenhuizen

21 januari 2017, 09.57 uur · Aangepast 21 januari 2017, 10.41 uur
Door: · Foto: Shutterstock

AMSTERDAM Iedere maand krijgen honderden zwangere Amsterdamse vrouwen van ziekenhuizen in hun woonplaats te horen dat er geen ruimte is om te bevallen. Alleen al de twee locaties van het OLVG moesten in 2016 bijna 1.300 nee verkopen, een verdubbeling vergeleken met eerder jaren.

Bij het AMC en het VUmc kreeg vorig jaar één op de vijf vrouwen (20 procent) te horen dat er geen plek was, zo schrijft Het Parool vandaag. Een jaar eerder lag dat percentage nog op 7 procent. 

Lees ook: Haarlemse (44) bevalt van dochter zonder dat ze wist dat ze zwanger was

Een van de oorzaken van de krapte is het personeelstekort dat is ontstaan na de sluiting van de afdeling verloskunde van het MC Slotervaart. Sinds dat ziekenhuis in december 2015 de deuren van de afdeling verloskunde sloot, voelen andere ziekenhuizen in de hoofdstad de naweeën.

Zwangeren in straten
"Er was geen adequaat plan hoe dat in Amsterdam moest worden opgevangen", zegt voorzitter van de Raad van Bestuur van het OLVG Hans van der Schoot tegen de krant. "Ik zeg weleens gekscherend: opeens liepen er honderden zwangeren door de straten van Amsterdam, op zoek naar een plek om te bevallen."

Door de krapte in Amsterdamse ziekenhuizen, wijken veel aanstaande ouders uit naar ziekenhuizen in onder meer Zaandam en Amstelveen. Jammer, vindt Suzanne de Reijke van Verloskundigen Amsterdam Zuid. "Want in Amstelveen krijgen ouders geen officieel Amsterdammertje", wijst ze op de geboorteplaats in de paspoorten.