Ga naar Content
Noord-Holland

NH Airtime: Landen in London City, gezien vanuit de cockpit

20 januari 2017, 18.07 uur
Door: · Foto: NH/Doron Sajet

SCHIPHOL Een van Europa's uitzonderlijkste landingsbanen is wel die van London City Airport. Een klein luchthaventje in het centrum van de Britse hoofdstad Londen dat heel steil moet worden aangevlogen. Cityjet vliegt dagelijks meerdere keren op en neer van Schiphol naar London City. De Haarlemse gezagvoerder Jacob Willekens nam NH Airtime mee de cockpit in een even zo uitzonderlijk vliegtuig.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Vier motoren op een vliegtuig; die verwacht je misschien alleen op reuzen zoals de Boeing 747 en de Airbus A380. Vliegtuigen die bedoeld zijn om oceanen over te steken. De Ierse luchtvaartmaatschappij Cityjet vliegt dagelijks tussen Schiphol en London City Airport met een veel kleiner viermotorig vliegtuig: de Avro RJ85, die speciaal uitgerust is voor steile naderingen.

Maar 1500 meter
Omdat London City Airport midden in de miljoenenstad ligt, moeten vliegtuigen die de luchthaven naderen dat met een steilere hoek doen dan een gemiddeld vliegveld. Zo blijven de toestellen langer op grotere hoogte om zoveel mogelijk hinder te voorkomen. De enige start- en landingsbaan van London City is ook heel kort: zo'n 1500 meter (ter vergelijking: de Polderbaan van Schiphol is 3800 meter). Iedere keer een flinke uitdaging voor piloten om precies op de juiste plek te landen.

Lees ook: Rechtstreeks uit Rusland: de Sukhoi SSJ100 op Schiphol

Alleen gezagvoerders
Haarlemmer Jacob Willekens is gezagvoerder op de Avro RJ85 van Cityjet. NH Airtime stapte bij Willekens aan boord om deze bijzondere nadering en landing vanuit de cockpit te filmen. Bij Cityjet mogen ook alleen gezagvoerders deze landingen uitvoeren.

De terugweg is misschien wel even zo spectaculair. De avond valt net boven Londen als de RJ85 van zijn Nederlandse collega-gezagvoerder Joren Plugge koers zet voor de vlucht terug naar huis: Schiphol.

KLM Cityhopper
Niet alleen Cityjet onderhoudt lijnvluchten tussen Schiphol en London City, ook Flybe en British Airways vliegen tussen deze twee luchthavens. Vanaf maandag 6 februari gaat ook KLM Cityhopper deze route vliegen.