Ga naar Content
Noord-Holland

NH Airtime: Rechtstreeks uit Rusland, de Sukhoi SSJ100 op Schiphol

3 oktober 2016, 20.58 uur · Aangepast 3 oktober 2016, 23.37 uur
Door: · Foto: NH Nieuws/Doron Sajet

SCHIPHOL Boeing en Airbus kennen we allemaal wel. En als we aan Russische vliegtuigen denken, komen misschien wel de namen Tupolev en Ilyushin bij je op. Die laatste twee zul je niet gauw op Schiphol zien, in tegenstelling tot de Sukhoi SSJ100, een gloednieuw Russische passagierstoestel. NH Airtime stapte aan boord.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

Bij luchtvaartkenners gaat er bij Sukhoi vooral een militair belletje rinkelen, want de Russische fabrikant is bijvoorbeeld bekend van de SU-22, een aanvalsvliegtuig. Dat de vliegtuigbouwer ook moderne passagierstoestellen maakt, zal waarschijnlijk vanaf 2018 wel wat bekender worden. Vanaf dan vliegt de Sukhoi SSJ100 dagelijks tussen London City en Schiphol.

Cityjet
Het Ierse Cityjet vliegt momenteel al meerdere keren per dag tussen de twee luchthavens met een klein Engels toestel, de viermotorige BAe 146. Die toestellen worden de komende jaren vervangen door Sukhoi Superjet 100's. Om de toekomstige fans nu al te laten kennismaken met het toestel, was er gisteren een rondvlucht boven Nederland georganiseerd, 97 passagiers vlogen mee. Wij waren erbij.

NH Airtime is NH's maandelijkse luchtvaartprogramma op televisie. Maar omdat zendtijd op televisie beperkt is, en op YouTube 'the sky the limit' is, zijn we een nieuw YouTube-kanaal gestart. Wil je niks missen? Abonneer je dan snel!