Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Raad van State: damherten mogen worden afgeschoten

18 januari 2017, 12.00 uur · Aangepast 18 januari 2017, 12.16 uur · Foto: NH Nieuws/Geja Sikma

ZANDVOORT De Raad van State heeft de provincie Noord-Holland toestemming gegeven 3.000 damherten af te schieten. De Faunabescherming had bezwaar aangetekend tegen het afschieten van de herten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De provincie wil het aantal herten terugbrengen. De 4.000 herten die zich momenteel in de duinen bevinden, zouden een te grote belasting vormen voor het gebied. Met 1000 herten zouden andere diersoorten in het duingebied minder onder druk staan dan nu het geval is.

Lees ook: Jacht op damherten rondom Zandvoort weer begonnen

Faunabescherming vindt dat er geen herten afgeschoten hoeven worden. Zij pleiten ervoor de natuur haar gang te laten gaan.

Gunstig effect
Maar de Raad van State oordeelde dat het door de provincie beoogde aantal van 1.000 herten een gunstig effect zal hebben op de natuur in het gebied.

Lees ook: 'Er moeten nog veel meer herten worden afgeschoten'

Dat betekent dat ook de bezwaren van Stichting Herstel Inheems Duin ongegrond zijn verklaard. De stichting ziet het damhert juist als onnatuurlijke indringer en vindt dat de damherten helemaal niet in de duinen horen. De organisatie pleitte ervoor nog meer herten af te laten schieten.