Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

'Er moeten nog veel meer herten worden afgeschoten'

27 december 2016, 12.45 uur · Door Geja Sikma

ZANDVOORT/VOGELENZANG "Er moeten veel meer herten worden afgeschoten!" Kees Piël, amateur-natuurbeschermer en frequent bezoeker van zijn geliefde Amsterdamse Waterleidingduinen, is stellig over het nut van afschot van duizenden damherten.

Van verslaggever Geja Sikma

De boswachters van de Amsterdamse Waterleidingduinen hebben dit jaar toestemming van de provincie en de rechter gekregen om de overpopulatie te lijf te gaan. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk zo'n 800 herten overblijven, maar dat is voor natuurliefhebber Kees Piël nog te veel. "Volgens Amerikaanse onderzoeken is in zo'n groot gebied 80 het maximale." 

Lees ook: Boswachters voelen zich geïntimideerd door jacht op damherten

Hij laat kale plekken in bos zien, waar volgens hem inheemse vogelkers stond dat door de herten is weggevreten. "En kijk, dit veld wordt voortdurend vertrapt. Daar moeten zich zeldzame mosjes en kruiden ontwikkelen die belangrijk zijn voor vlinders en andere beestjes die daar weer afhankelijk zijn." 

Struikelen
Tegenstanders van de omstreden maatregelen blijven zich verzetten tegen het afschieten van de magnifieke dieren. Piël begrijpt de bezwaren, maar denkt dat afschieten de beste oplossing is. "Ik vind ze ook prachtig hoor, maar je struikelt nu over de herten."

Lees ook: Ludieke bordjes geplaatst na hervatting hertenjacht

Hij weet dat hij zich niet geliefd maakt met zijn opvatting. "Maar het natuurbeheer is net zo hard als de natuur zelf. Het is gewoon oorlog tussen dierenbeschermers, die zich absoluut geen natuurbeschermer mogen noemen, en de harde werkelijkheid van het natuurbeschermen."