Ga naar Content

Bodycams ook in Zandvoortse supermarkt? "Schokkend dat het nodig blijkt te zijn"

In veertig Dirk van den Broek-supermarkten wordt een deel van het personeel uitgerust met bodycams. Of medewerkers van de vestiging in Zandvoort de mini-camera’s ook gaan dragen, is nog de vraag. De directie van de supermarktketen wil personeel voorzien van de camera’s om onveilige situaties te voorkomen.

Dirk van den Broek-supermarkt in Zandvoort - Foto: NH Media/Fred Segaar

De supermarkt in de badplaats is de enige Dirk van den Broek-winkel in regio Zuid-Kennemerland. Vorig jaar in het eerste weekend met mooi weer voelde het winkelpersoneel zich daar bedreigd door een groep jongeren. 

Volgens directeur Marcel Huizing is het gebruik van bodycams een antwoord op de toenemende agressie in supermarkten. Hij ziet de mini-camera's als aanvulling om dreigende situaties in de kiem te smoren. Huizing: "Elk incident is er één te veel voor onze collega's en klanten." 

Teamleiders

Vooralsnog krijgen alleen teamleiders en managers er één. Het is de bedoeling dat zij de cameraatjes zelf aan- en uitzetten bij 'gespannen of dreigende situaties'. De klant die zich misdraagt, ziet zichzelf terug op het schermpje. Daarvan zou een de-escalerende werking uitgaan. Dat heeft een proef in Amsterdam uitgewezen.

Of de winkel in de Zandvoortse Burgemeester Engelbertsstraat één van de veertig is, weet het personeel nog niet. '"Maar het lijkt me dat de kans groot is", zegt één van de medewerkers. "We hebben hier vorig jaar namelijk nogal wat rottigheid gehad."

''Bodycams de oplossing? Mijn gevoel zegt dat het alleen maar verder uit de hand loopt''

Personeelslid supermarkt

Hij doelt op de eerste zomerse zaterdag van 2023. Er ontstond toen een dreigende situatie omdat jongeren zich in de winkel misdroegen. "Of ik denk dat die bodycams gaan werken? Volgens mij niet. Mijn gevoel zegt dat het alleen maar verder uit de hand loopt."

Tekst loopt door onder de foto.

Cameratoezicht in Zandvoort. - Foto: Laurens Niezen / NH Media

Burgemeester David Moolenburgh van Zandvoort, verantwoordelijk voor de openbare orde, zegt dat hij gebruik van bodycams toejuicht. "Aan de andere kant is het natuurlijk schokkend dat het nodig is. Ik vind het echt heel verdrietig. In een winkel moeten mensen gewoon hun werk kunnen doen. Hetzelfde geldt voor conducteurs in de trein: Dan denk ik: in wat voor samenleving zijn we beland?"

Portofoon

De eventuele maatregel met de bodycams komt bovenop de portofoon waarmee de manager van de lokale Dirk van den Broek-vestiging met ingang van dit zomerseizoen wordt uitgerust.

"Om snel in contact te kunnen komen met de politie", aldus Moolenburgh. Eerder hebben strandtenthouders, handhavers en leden van zogenoemde susteams (mensen die dreigende situaties proberen te sussen) al de beschikking over portofoons gekregen.  

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]