Ga naar Content

Zandvoort onderhandelt verder over opvang asielzoekers en statushouders

De gemeente Zandvoort onderhandelt, samen met de omliggende gemeenten, verder over het aantal op te vangen asielzoekers, statushouders en Oekraïners. Het college heeft daar vier scenario's voor uitgewerkt, waarin verschillende aantallen worden genoemd. De gemeenteraad is daarmee akkoord gegaan.

Het grasveld naast P-Zuid was eerder een potentiële locatie voor een azc in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

Zandvoort staat binnen regio Kennemerland niet bepaald bekend als een gemeente die staat te popelen om asielzoekers op te vangen. De provincie Noord-Holland moet ruim 16.000 asielzoekers opvangen en alle gemeenten moeten volgens de Spreidingswet daaraan bijdragen. Voor Zandvoort gaat het om de opvang van 94 asielzoekers.

Eerder hield de gemeente de boot nog af. Mogelijke locaties voor een azc werden afgewezen. De raad wilde wachten met keuzes maken totdat de Spreidingswet definitief was aangenomen. Dat is nu het geval. Wethouder Hendriks zette de onderhandelingen over mogelijke uitruil van asielzoekers en statushouders met omliggende gemeenten op een laag pitje, maar kan nu met een concretere opdracht verder praten met alle betrokken partijen.

Ouderen Partij Zandvoort gaf wethouder Hendriks wel een duidelijke opdracht mee voor die gesprekken. Dan gaat het vooral over de mate van bewaking (24 uur per dag), de activiteiten bij het azc en de open communicatie met alle betrokkenen. Om zo voldoende draagvlak in het dorp te creëren. Ook zou de opvang van statushouders niet ten koste mogen gaan van woningbouw in het dorp. 

Zoeken buiten de gemeentegrenzen

Mirko Gerrits van Zandvoort Echt Eén (ZEE) probeerde de andere partijen nog zover te krijgen om verder te kijken dan alleen Zandvoort voor een locatie voor een azc. Bijvoorbeeld op nu nog vrije grond van de provincie, waar gemeenten dan samen asielzoekers onderdak kunnen bieden. Daar kreeg hij geen meerderheid voor. Gerrits mist vooral een duidelijke onderbouwing van het college bij alle vier de scenario's.

GroenLinks en PvdA willen juist dat het college haast maakt met het aanwijzen van nieuwe mogelijke locaties in Zandvoort. Wethouder Hendriks zal die voor de zomer aan de raad presenteren. 

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]