Ga naar Content

Enkhuizer wijk komt steeds dichter bij eigen buurtwarmtenet en zoekt meer deelnemers

Het project voor een eigen buurtwarmtenet in de Enkhuizense wijk Gommerwijk-West is klaar om te starten. Een buurtinitiatief waarbij de woningen worden verwarmd met de hulp van een nabijgelegen bollenbedrijf. Woensdag wordt er bij middelbare school RSG Enkhuizen een bijeenkomst gehouden, om leden bij te praten en op zoek te gaan naar nog meer deelnemers. 

Foto: CBS

Buurtwarmte Enkhuizen is een buurtinitiatief: een vrijwillige coöperatie van bewoners in de wijk en startte in 2020. In de tussentijd is er veel gebeurd, en niet alleen op technisch gebied. In samenwerking met gemeente Enkhuizen is ook een grote subsidie in de wacht gesleept. En nu is het tijd voor de volgende stap: het daadwerkelijk verwarmen van de woningen. "En als je huis er geschikt voor is, kan er ook koeling worden geleverd", legt buurtbewoners en vrijwilliger Marcel Kelfkens uit.

Energiecoach geen isolatietips

Buurtwarmte Enkhuizen heeft meerdere buren al geholpen met de verduurzaming van hun woning. "Hiervoor worden energiecoaches ingezet, vrijwilligers die de bewoner voorzien van tips", vertelt de Enkhuizen. "Dat kan gaan over het isoleren van de woning of de aanschaf van zonnepanelen, noem het maar op."

Naast de verduurzamingstips kunnen de bewoners zich ook laten voorlichten over de kosten om aangesloten te worden op het warmtenet. "Je kan het niet alleen maar doen uit ideële overwegingen. Het moet ook betaalbaar blijven."

Wat kost het?

Maar wat het precies kost voor deelnemers is niet in één getal te benoemen, stelt Kelfkens. Het gaat dan om de aanschaf van een warmtepomp. Volgens hem is het bedrag onder meer afhankelijk van de oppervlakte van een woning, en hoe duurzaam een huis al is. Tijdens de informatieavond wordt meer verteld over de investering die gedaan moet worden, maar ook over het geld dat het Rijk beschikbaar heeft gesteld.

"We hebben een subsidie van 4,2 miljoen euro gekregen, vanuit de pot voor aardgasvrije wijken", licht Kelfkens toe. "Dat is voor een deel bestemd voor de aanleg van het warmtenet, en een deel wordt gebruikt voor een tegemoetkoming aan deelnemers. Dat laatste komt neer op ongeveer 6.700 euro per huishouden."

Het warmtenet wordt beschikbaar voor een deel van de wijk Gommerwijk-West. "Het gaat om het gebied tussen de Berrie, de Gouw, de Kweekwal en de Sebastiaan Centenweg", vertelt Kelfkens. "De omvang hiervan sluit aan op de hoeveelheid warmte die het bollenbedrijf kan leveren."

Verwarmen in de winter, verkoelen in de zomer

Deelnemers krijgen een warmtepomp in hun huis. "Bijvoorbeeld op de plaats waar nu de cv-ketel hangt. Met een boiler wordt het water verwarmd waardoor de mensen zelf meer controle hebben over hun kosten. Het neemt de ruimte in van een hoge koel-en-vriescombinatie en het maakt weinig geluid." In de zomer biedt dit systeem volgens Kelfkens ook voordelen. "Als je huis er geschikt voor is kan het ook gekoeld worden. Dit werkte het beste bij vloerverwarming."

Maar om ook echt te kunnen starten is er een minimum van honderdertig woningen nodig. "We hebben nu honderdtwintig leden. We gaan ervan uit dat zij in ieder geval geïnteresseerd zijn in het warmtenet. Maar het uiteindelijke voorstel dat op tafel komt, zal van grote invloed zijn of iemand daadwerkelijk besluit om mee te doen", aldus Kelfkens. Bewoners die dat willen kunnen deze zomer een aanbod tegemoet zien.

De informatiebijeenkomst bij RSG in Enkhuizen begint woensdag om 19.30 uur.

Bekijk hieronder het complete interview bij WEEFF Radio:

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Volg ons Whatsappkanaal en krijg het nieuws direct op je telefoon
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]