Ga naar Content

Na maanden wachten krijgt de 77-jarige Joop eindelijk zijn scootmobiel

Negen maanden moest hij op het verlossende telefoontje van de gemeente wachten. En deze week was het zover. Joop Papavoine uit Zandvoort krijgt zijn scootmobiel. Hij is slecht ter been en het voertuig kan zijn leven weer een 'boost' geven. Maar door nieuwe landelijke wetgeving moest hij wel erg lang wachten op toestemming van de gemeente én de woningbouwcorporatie.

Toch gaat de vlag nog niet uit aan de Flemingstraat en er hangen ook nog geen slingers aan het plafond bij Joop. Eerst die scootmobiel maar eens met eigen ogen zien. Dan gelooft hij het pas echt. "Het duurt nog ongeveer twee weken. Maar ze hebben hem besteld!", vertelt een enthousiaste Joop.

Brandgevaar

Door nieuwe landelijke wetgeving mogen scootmobielen niet meer inpandig of op galerijen staan. Vanwege brandgevaar tijdens het opladen van de accu's en omdat ze in de weg kunnen staan bij calamiteiten. Woningbouwcorporaties moet daarom naar alternatieve locaties zoeken, bij voorkeur buiten de panden. Een onderbuurvrouw van Joop kreeg bijvoorbeeld een box in de tuin via woningbouwcorporatie Pré Wonen.

Tekst loopt door na de foto.

De stalling voor de scootmobiel van de onderbuurvrouw, naast haar huis - Foto: NH Media / Paul Tromp

Maar voor Joop was een oplossing een stuk moeilijker te vinden. Hij woont namelijk op de derde etage. En een scootmobiel past niet in de lift. Joop wil het voertuig daarom graag in de gezamenlijke hal parkeren. Maar dat mag dus niet, vanwege mogelijk brandgevaar. Een buurtbewoonster stelde hem voor om de scootmobiel dan maar bij haar in de tuin te parkeren. Joop waardeerde dat aanbod zeer, maar het was te ver lopen voor hem. 

Stroomversnelling

Joop belde lang naar Pré Wonen en de gemeente, maar kreeg telkens geen bevredigend antwoord. Na aandacht door NH is alles in een stroomversnelling terecht gekomen. Pré Wonen nam contact op met Joop, maakte een afspraak en stelde voor om beneden in de hal een box te plaatsen. Daar kan zijn scootmobiel dan veilig instaan. Mocht er brand uitbreken, dan beperkt zich dat tot de box. En er komen nog twee boxen te staan.

Tekst loopt door na de foto.

De centrale hal van de flat van Joop in Zandvoort - Foto: NH Media / Paul Tromp

De gemeente Zandvoort moest alleen nog wel even akkoord gaan. Dat is nu rond, zo klonk het deze week door Joop zijn telefoon. "Ik ben heel blij dat er eindelijk een beslissing is genomen. Ik heb echt een scootmobiel nodig, want op de fiets ben ik een gevaar voor mezelf én voor anderen. Ik ken inmiddels alle plekken in Zandvoort waar ik veilig kan afstappen. Ik ben als de dood om te vallen", vertelt Joop. Dat is namelijk al meerdere keren gebeurd.

Tekst loopt door na de foto.

Joop Papavoine - Foto: NH Media / Paul Tromp

Tevreden

Een woordvoerder van de gemeente Zandvoort bevestigt Joops verhaal. Die is inmiddels ook beter te spreken over Pré Wonen. "Een medewerkster belt me nu regelmatig om te vragen hoe de situatie ervoor staat. Ik word ook af en toe door Zandvoorters aangesproken met dezelfde vraag. Ze vinden het allemaal onbegrijpelijk dat het zo lang moet duren."

Toch is de Zandvoorter is nog steeds verbaasd over de gang van zaken. "Hoe kan het nou dat het nu binnen twee weken allemaal is opgelost en dat dat eerst acht maanden heeft moeten duren?"

Maar zijn irritatie kan hij nu loslaten. Want de scootmobiel én de box zijn in zicht. "Wat voor soort scootmobiel het wordt? Toch gewoon eentje met drie wielen, denk ik? Ik ga het voor de zekerheid nog maar even navragen."

Joop Papavoine - Foto: NH Media / Paul Tromp

Lees ook

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]