Ga naar Content
Noord-Holland

Leider Hells Angels Haarlem verbijsterd over strafeis: "Ongelooflijk"

21 juni 2018, 20.47 uur
Door: · Foto: ANP

HAARLEM De leider van de Hells Angels in Haarlem noemt het ongelooflijk dat het Openbaar Ministerie 14 jaar celstraf tegen hem heeft geëist. Tel daarbij op dat het OM voor zo'n zes aanklachten tegen deze Lysander de R. uiteindelijk zelf voor vrijspraak heeft gepleit. "Als die zaken overeind waren gebleven, was ik boven de 20 jaar celstraf uitgekomen. Dat snap ik totaal niet", zei hij vanmiddag in de rechtbank.

Met zijn vriend en mede-Hells Angel Richard van der H. sloot hij vandaag zijn rechtszaak af. Sinds de arrestatie van alle leden van de motorclub in januari 2017 zit Lysander de R. in voorarrest. Vandaag kon hij zijn slotwoord doen. Op 18 juli doet de rechtbank uitspraak tegen de negen leden en de vrouw van De R. De officieren van justitie vinden hem 'zo schuldig als de tering', zei Lysander de R. vandaag. "Maar ik vind dat ik onschuldig ben. Ik hoop dat u als rechtbank met veel wijsheid hiernaar gaat kijken."

Lees ook: Hoge celstraffen geëist tegen leiders Hells Angels Haarlem: "Geweld is de rode draad"

De twee waren in ieder geval tijdens het onderzoek tussen 2014 en de arrestatie in 2017 de vermeende kopstukken van de motorclub. Hun advocaat deed in een pleidooi van zo'n 130 pagina's vandaag pogingen om korte metten te maken met het onderzoek van het OM. Voor alle beschuldigingen van brandstichtingen, beschietingen, bedreigingen, afpersing, geweld en bezit van vuurwapen en drugs had hij geen goed woord over en bepleitte hij vrijspraak. Hij zag geen enkel bewijs. Ook over het belangrijkste punt van het OM, deelname en leiding geven aan een criminele organisatie, was hij duidelijk: dat moet vrijspraak zijn.

Gokken
Zijn pleidooi stond bol van de kritiek op de aanpak van politie en justitie. Hij noemt de hele zaak een 'klopjacht' tegen Hells Angels Haarlem. Het omvangrijke dossier staat vol met 'aannames, suggesties'. Advocaat Remco Kint: "Het is een beetje vissen, een beetje gokken van het OM. De gedachtegang is: Het puzzeltje zal wel kloppen." Het OM wil volgens hem iets te graag tot een veroordeling komen. Twee concrete strafbare feiten blijven volgens Kint overeind. Richard van der H. heeft het bezit van een vuurwapen toegegeven. En tijdens diens arrestatie had hij cocaïne bij zich.

Lees ook: Justitie gaat Haarlemse Angels-kopstukken ook financieel plukken

Er is door politie en justitie drie jaar lang onderzoek gedaan maar verder is er volgens Kint geen bewijs gevonden. "Het is gebaseerd op drijfzand. Aantijgingen worden door het OM naar welbevinden in het dossier gefietst."

Gevaar
Hij noemt het zelfs 'een gevaar' hoe het OM tapgesprekken 'verkeerd interpreteert'. De strafeisen van 14 en 10 jaar tegen zijn cliënten noemt hij 'exorbitant hoog'. Hij denkt dat het Openbaar Ministerie bezig is met 'dubbele bestraffing' door allerlei strafzaken bij elkaar op te tellen. Daar komt dan nog bij dat de Hells Angels gezamenlijk terechtstaan voor lid zijn van een criminele organisatie. "Een extra portie straf die in ieder geval werkelijk alle perken te buiten gaat", zei Kint.