Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Justitie gaat Haarlemse Angels-kopstukken ook financieel plukken

13 juni 2018, 13.55 uur · Aangepast 13 juni 2018, 14.21 uur · Foto: ANP

HAARLEM Justitie wil drie kopstukken van de Haarlemse chapter van de Hells Angels die worden vervolgd voor zware misdrijven ook hun criminele winsten afnemen. Dit meldden de aanklagers vanochtend in de beveiligde gerechtsbunker in Amsterdam-Osdorp. Daar worden later op de dag de strafeisen tegen het drietal uitgesproken.

 Chapterpresident Lysander de R. (36) en zijn vermeende secondanten Ricardo van der H. (43) en Frank L. (38) staan samen met zes andere clubleden en de vriendin van De R. terecht op verdenking van een waslijst aan criminele activiteiten. Zij werden eind januari 2017 na twee jaar onderzoek aangehouden bij een gecoördineerde actie tegen de motorclub, waarbij de volledige chapter werd opgerold.

Lees ook: Vriendin baas motorclub: Hells Angels zijn stelletje randdebielen en kunnen me gestolen worden

De R., Van der H. en L. worden verdacht van geweldpleging, afpersing, brandstichting, bedreiging, wapenbezit en het leiding geven aan een criminele organisatie. Zij zijn samen met een clublid dat een kleinere rol vervulde, de laatsten die horen welke strafeis justitie voor hen in petto heeft. Tegen vijf andere leden en de vriendin van De R. eiste het Openbaar Ministerie (OM) eerder straffen tot 42 maanden cel.

Kletspraat
Tijdens het proces beschuldigden de drie Angels-kopstukken justitie ervan afgeluisterde gesprekken steevast "uit hun context" te trekken. De R. betitelde de aantijgingen als "pure waanzin". Volgens hem heeft het OM een veel te zware lading gegeven aan stoere kletspraat tussen een stel kerels.

Lees ook: Hells Angels Haarlem: Niets te maken met brand en kogelgaten sporthal De Weijver Hoogwoud

De officieren van justitie beklemtoonden vandaag niets te geloven van de verhalen over "grootspraak en vriendenhumor". "Deze verdachten hebben maandenlang niets gezegd en pas mondjesmaat vragen beantwoord toen ze het gehele strafdossier kenden." Ook memoreerden zij dat veel getuigen nog altijd te bang zijn om verklaringen tegen de Hells Angels af te leggen. De ontkenningen noemden zij "niet onderbouwd en vooral beredeneerd".

De strafeisen volgen in de loop van de middag.