Ga naar Content
Noord-Holland

Ondanks overlastproblemen vrij baan voor strandfeesten in Bloemendaal

4 mei 2018, 19.03 uur · Aangepast 4 mei 2018, 19.22 uur
Door: · Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

BLOEMENDAAL Beachclub Vroeger mag dit weekeinde twee evenementen laten doorgaan op het strand van Bloemendaal aan Zee. Dat heeft de rechter in Haarlem vanmiddag bepaald. Het gaat om feesten met 500 bezoekers (houseparty van La Share op zaterdag) en 2.000 bezoekers (Urban Elite Festival op zondag).

De gemeente Bloemendaal had Vroeger dwangsommen opgelegd oplopend tot 100.000 euro per feest. Zij is bang voor ongeregeldheden en overlast en vindt dat Vroeger regels heeft overtreden. De beachclub vocht die dwangsommen vandaag aan voor de bestuursrechter.

Advocaat Frantzen voorziet een groot probleem als de feesten worden gestopt: "Die kaartkopers zijn niet meer te benaderen. Die komen dan hier en dan moeten wij de deuren dichthouden. Dán voorzie ik juist problemen voor de openbare orde."

Lees ook: Overzicht-Jarenlange-problemen-bij-strandfeesten-in-Bloemendaal-aan-Zee

De rechter heeft de dwangsommen nu teruggedraaid en meteen bepaald dat alle geplande feesten van Vroeger tot en met 1 juli gewoon doorgaan, ook al is de gemeente het er niet mee eens. Alleen deze maand al heeft Vroeger zes grote feesten op de agenda staan.

Ook eerdere opgelegde dwangsommen zijn in maart door de rechter afgewezen, omdat er een overgangsrecht gold voor de strandfeesten. Beachclub Vroeger mocht zich toen van de rechter beroepen op afspraken van de afgelopen jaren en kon onbeperkt feesten blijven geven. Bloemendaal heeft dus in korte tijd twee keer een blauwtje gelopen bij de rechtbank.

'De spuigaten uit'
Bloemendaal was de afgelopen jaren maar wat blij dat het strand hipper en hipper werd. Maar nu loopt het lawaai en de overlast de spuigaten uit, meent de gemeente. Na een aantal incidenten op het strand van Bloemendaal aan Zee wil de gemeente het aantal feesten aan banden leggen.

Bij een van die incidenten, in mei vorig jaar, veegde de politie het strand schoon toen er te veel feestgangers naar het Sweets-evenement in Vroeger wilden. Zij werden geweigerd in het strandpaviljoen. Onlangs liep een feest verderop bij Bloomingdale uit de hand. Er werd toen zelfs geschoten. De burgemeester heeft dat strandpaviljoen toen tijdelijk gesloten. Dit feest was volgens de nieuwe regels van de gemeente goedgekeurd.

Lees ook: Feesten-voorlopig-verboden-in-strandtent-Bloomingdale-na-schietpartij

Andere strandtenten hebben dit jaar ingestemd met een strenger evenementenregime, alleen Vroeger niet. Sindsdien is het ruzie in de tent. Tijdens de rechtszaak vanochtend bleek dat de gemeente meteen na het vorige besluit van de rechter politie, brandweer, belastingdienst, GGD en Milieudienst controles liet uitvoeren in de strandtent.

"Er wordt sindsdien gekeken of Vroeger ergens op te pakken is. En dat is niet zo", aldus advocaat Frantzen. "U wordt sindsdien lastiggevallen door de gemeente", concludeerde rechter Van Brussel. "Iedere dag maken ambtenaren van een afstandje foto’s van ons en van het terras. Niet bepaald een reikende hand van de gemeente",  reageerde de bedrijfsleider. De rechter kreeg de partijen vanochtend niet nader tot elkaar.

Conflict
Vroeger beroept zich erop dat er een vergunning is afgegeven door de gemeente, dat veiligheidsplannen en calamiteitenplannen bekend zijn bij de gemeente en dat de beachclub volgens die vergunning dagelijks tot 2.500 bezoekers mag ontvangen. De gemeente wil juist dat er alleen nog 'lichte horeca' mogelijk is in de strandtenten. Over dat conflict lopen de komende weken nog procedures.

Er zijn dit jaar al tien feesten geweest in Vroeger, zonder incidenten. Procentueel is het aantal verstoringen van de openbare orde dan ook 'verwaarloosbaar', aldus advocaat Frantzen. "Op het strand van Bloemendaal zijn de afgelopen jaren duizenden feesten geweest en vijf incidenten."