Ga naar Content
Noord-Holland

Honderden steunbetuigingen voor eigenaren Barry de Lama: "Hij had veel vriendjes en vriendinnetjes"

1 mei 2018, 15.21 uur · Aangepast 1 mei 2018, 15.34 uur
Door: · Foto: Facebook: Barry de Lama

DIEMEN De 80-jarige Martha Hartsink uit Diemen kan het nog steeds niet geloven. Bijna dertig jaar lang was Barry de Lama onderdeel van het leven van haar en haar man Cor. Afgelopen zaterdag kon de onfortuinlijke lama opeens niet meer op zijn benen staan. "Hij was helemaal op."

Nadat Cor en Martha met hun kinderboerderij stopten, bleef Barry staan. "Barry kon ik echt niet missen", zegt Martha tegen NH Nieuws. Ze is nog steeds aangeslagen. "Ik heb rotdagen, dit had ik niet verwacht. Het is vreselijk, echt vreselijk." Barry was weliswaar oud en hoewel hij de laatste jaren wat moeilijk liep, zag ze dit moment totaal niet aankomen. "Als mensen hem dan riepen, dan kwam 'ie nog altijd gewoon", kijkt ze terug. "Ik bracht hem nog iedere dag zijn krentenbol."

Lees ook: 'Diemens icoon' Barry de Lama (29) dood: "Gek, hij staat daar al zolang ik leef"

Barry was meer dan zomaar een lama die bij Cor en Martha in de wei langs het Spoorpad stond. Hij werd geliefd door voorbijgangers die speciaal voor Barry langskwamen. "Mensen kwamen langs om hem te voeren, om hem een snoepie te geven", zegt de Diemense vol weemoed.

Dat de lama geliefd was bleek wel toen de dochter van Martha de dood van Barry op Facebook meldde. Honderden mensen reageerden op het bericht en brachten hun sterktewens over. "Echt geweldig, hij had zoveel vriendjes en vriendinnetjes buiten het hek", reageert ze dankbaar.

Vanochtend vroeg heeft de kadaverdienst Barry opgehaald. "Ik zag die vrachtwagen aankomen en dacht 'dit hoef ik niet te zien', maar het is goed dat hij nu weg is." Zaterdag werd duidelijk dat Barry niet meer zelfstandig op zijn benen zou kunnen staan, waarop Martha en Cor de volgende dag besloten hebben om de lama te laten inslapen. "Het is beter voor hem, anders zou hij heel veel pijn hebben gekregen."

Nieuwe lama?
De kans dat Martha en Cor nog een nieuwe lama zullen nemen, is niet heel groot. "We zijn allebei 80 en we kunnen er dan niet maar één nemen, want lama's zijn gezelschapsdieren. Barry was anders, die wilde juist alleen zijn. We hebben wel eens een geitje bij hem gezet, maar dat vond 'ie verschrikkelijk", zegt Martha. De aandacht van de mensen kon hij daarentegen wel waarderen. En ook na zijn dood blijven mensen komen. "We vonden vanmorgen twee bossen bloemen aan het hek. Er zat ook een kaartje bij met de tekst: 'Goodbye my friend', dat vind ik echt prachtig."

Foto: Barry is nog te zien via Google Streetview