Ga naar Content
Noord-Holland

'Diemens icoon' Barry de Lama (29) dood: "Gek, hij staat daar al zolang ik leef"

30 april 2018, 22.44 uur · Aangepast 30 april 2018, 23.10 uur
Door: · Foto: DiemerNieuws

DIEMEN Nieuwe agenten werden standaard aan hem voorgesteld, buurtbewoners kwamen graag bij hem op bezoek en hij had zelfs een eigen Facebook-pagina: Barry de Lama. Gisteren heeft hij een spuitje gekregen. "Een Diemens icoon is niet meer."

Lang stond Barry op de kinderboerderij aan de Ouddiemerlaan, maar toen die kinderboerderij naar de Prins Bernhard verhuisde, mocht hij niet mee. Barry was te groot, en bleef daarom achter op het veldje naast de goederenspoorlijn, meldt mediapartner Diemernieuws. Volgens de huidige eigenaar van de kinderboerderij mocht hij niet mee vanwege de aanwezige alpaca's. "Lama's en alpaca's gaan niet samen."

Bijna 30
Daar werd hij goed verzorgd, zo meldt Barry's eigenaar Cor Hartsink in zijn overlijdensbericht op Facebook. "Lieve mensen, helaas heeft mijn baasje mij vandaag moeten laten inslapen [...] Ik ben bijna 30 jaar oud geworden en heb een fantastisch leven gehad zonder ooit maar 1 dag ziek te zijn geweest [...] Iedereen hartelijk bedankt voor mijn fijne leven dat ik heb gehad." 

Ondanks zijn leeftijd komt Barry's dood voor veel Diemenaren onverwacht."Agossie, die zal gemist worden", reageert een vrouw onder zijn overlijdensbericht. "Neeee", schrijft een ander. "Ik heb als klein meisje en als groot meisje van je mogen genieten." En zo zijn er meer Diemenaren die letterlijk met de lama zijn opgegroeid. "Dat is gek, hij staat daar al zo lang ik leef."

Mascotte
Zelfs de politie reageert op de dood van 'Diemens mascotte' Barry. "Vanmorgen kregen wij het slechte nieuws te horen [..] Alle collega's kenden Barry en alle nieuwe collega's werden voorgesteld aan Barry. Rust zacht Barry, dank voor de dertig mooie jaren." 

Ook in de gemeentepolitiek wordt om Barry gerouwd. "Een Diemens icoon is niet meer", twittert raadslid Sofie Kuilman. Een ander grijpt zijn dood aan om zijn haat-liefdeverhouding met het dier voor het voetlicht te brengen. "Je hebt me vier keer ondergekotst, maar ik vond je altijd lief."