Ga naar Content
Noord-Holland

Landelijk partijbestuur ChristenUnie blokkeert nieuw college met PVV in Den Helder

28 april 2018, 15.05 uur · Aangepast 28 april 2018, 15.28 uur
Door: · Foto:

DEN HELDER Het landelijke bestuur van de ChristenUnie (CU) heeft de lokale afdeling in Den Helder duidelijk gemaakt dat die niet met de PVV een nieuw college kan vormen. Partijvoorzitter Piet Adema rekent erop dat de Helderse CU de coalitieonderhandelingen met de lokale afdeling van de partij van Geert Wilders afbreekt.

Adema is "onaangenaam verrast'' door het nieuws dat de lokale ChristenUnie en PVV en samen met vier lokale partijen het bijna eens zouden zijn over een coalitieakkoord. Hij noemt dat "hoogst onverstandig'' en gaat "ervan uit dat de zorgen die er zijn over de beoogde samenwerking serieus worden genomen en tot een nieuw, verstandig besluit leiden'', zegt hij tegen persbureau ANP. 

Lees ook: Lokale partijen grijpen macht in Den Helder: landelijke partijen slinks buitenspel gezet

De CU-voorzitter wijst erop dat zijn partij en de PVV aan het Binnenhof juist vaak tegenover elkaar staan. De plaatselijke afdeling vond echter dat de Helderse PVV zich gematigder opstelt en daarom met die PVV'ers wel te praten valt. 

Lokaal akkoord
Donderdag kwamen de lokale partijen Beter voor Den Helder, de Stadspartij, Behoorlijk Bestuur en de Seniorenpartij samen met de ChristenUnie en PVV tot een coalitieakkoord, terwijl formateur Jan Nagel nog in onderhandeling was met het CDA en VVD. Nagel reageerde woest en zei "geen woord" meer te willen besteden aan de Helderse politiek. Hij spreekt van een in "Nederland nog nooit eerder vertoonde onbetrouwbaarheid".

Lees ook: Formateur Nagel helemaal klaar met "onbetrouwbare" politiek in Den Helder na 'coup' lokale partijen

Mocht de ChristenUnie zich terugtrekken uit het akkoord, dan ontstaat er een zeer lastige politieke situatie. De zes partijen hebben slechts een meerderheid van één zetel.